Ce se va intampla cu familiile care riscau sa piarda ajutoarele sociale dupa dublarea alocatiei. Promisiunea facuta de Guvern
Interventie de ultima ora pentru sute de mii de oameni sarmani, care in urma dublarii alocatiei pentru copii puteau pierde ajutoarele de la stat.
Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta care sa delimiteze alocatiile de ajutoarele sociale, pe care 300 de mii de familii le-ar putea pierde din simplul motiv ca nu se mai incadreaza in barem.
In prezent, la stabilirea venitului lunar al unei familii, in baza caruia se acorda beneficiile sociale, se iau in calcul inclusiv indemnizatiile, ajutorul de somaj, dar si alocatia pentru copii. Insa, de cand s-a dublat alocatia, 300 de mii de familii cu 500 de mii de copii pot sa ramana fara ajutor social, pentru ca nu se mai incadreaza in barem.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Autoritatile si-au recunoscut greseala si au gasit o solutie: modifica legea si nimeni nu va pierde nici un ban.
Rovana Plumb, ministrul Muncii: "La urmatoarea sedinta de Guvern va fi adoptata o ordonanta de urgenta asa incat odata cu acordarea dreptului alocatiei dublate pentru copii sa nu existe niciun fel de diminuare a beneficiilor sociale".
Printre judetele cu cei mai multi asistati sociali este Iasiul. Doar acolo traiesc 25.000 de familii care se bucura acum ca nu vor mai pierde ajutorul social. Nea Gheorghe, tata a 5 copii, spune ca nu ar fi reusit sa se descurce daca statul il lasa doar cu alocatiile celor mici.
Pe langa aceasta ordonanta de urgenta, la Camera Deputatilor a fost depus si un proiect de modificare a legii 416/2001, care prevede acelasi lucru: alocatiile de stat sa fie exluse din lista criteriilor de acordare a ajutorului social.
Petru Movila, initiatorul legii: "Ca o preia guvernul prin ordonanta de urgenta, ca parlamentarii vor considera sa faca acest lucru, pentru mine important e ca problema sa fie solutionata in timp scurt."
Avand in vedere ca dublarea alocatiei intra in vigoare de la 1 iulie, tot de atunci ar trebui sa se aplice si ordonanta de urgenta promisa de Guvern.