Rusinea de a fi meserias. Tinerii prefera sa iasa someri cu diploma, decat sa invete o meserie
Tot mai multe scoli profesionale din Romania incearca sa reinvie traditia formarii meseriasilor, de care avem mare nevoie. Dar nici bursele si nici locul de munca asigurat nu ii atrag pe tineri.
Influentati de parinti, multi prefera sa mearga la facultate, de unde ies.... someri cu diploma, decat sa devina electricieni sau mecanici auto, calificari care i-ar ajuta sa-si gaseasca mai repede un loc de munca.
Clubul Economic German din Timisoara reuneste mai multe firme nemtesti si a dorit sa infiinteze in acest an trei clase profesionale, dupa sistem german. Dupa cei doi ani de scolarizare, din care jumatate din timp elevii fac practica la firmele germane din oras, absolventii au locul de munca asigurat - ca electricieni, sudori sau mecanici.
Din pacate, nu s-au inscris decat 23 de candidati pentru cele 80 de locuri oferite. Asa ca, in loc de 3 clase, abia s-a format una. Un elev de 17 ani a inceput clasa a IX-a la liceu, insa si-a dat seama ca va avea mai multe sanse in viitor daca se transfera la profesionala. Acum invata sa fie electrician si mai tarziu va lucra la o companie germana, unde salariul pentru postul respectiv ajunge si la 4.000 de lei.
In plus, elevii primesc o bursa de 400 de lei pe luna daca nu au absente.
Insa nu multi gandesc la fel. Profesorii spun ca exista o mare reticenta, cel putin din partea parintilor, pentru scolile profesionale. "Aici avem o problema de mentalitate. Motivul este dorinta fiecarui parinte de a-si vedea copilul licentiat", spune Patricia Elida Pisano, directorul Colegiului Tehnic Ferdinand.
"Prefera in ziua de astazi copiii lor sa termine bacalaureatul, sa termine o facultate, dupa care planurile se opresc, intrucat se trezesc absolventi de facultate care ajung sa lucreze muncitori la banda", spune Cristian Muntean, vicepresedintele Clubului Economic German.
Aceeasi situatie este si la scolile profesionale din Alba Iulia. Firmele germane care au nevoie de meseriasi au recrutat 54 de elevi, care se vor pregati sa fie electro-mecanici si muncitori in atelierele de ceramica ale unei fabrici de portelan din zona.
Absolventii acestor scoli au obligatia ca doi ani de zile dupa absolvire sa nu-si schimbe locul de munca.
Dezastru la BACALAUREAT 2013 - sesiunea de toamna. 64.000 de tineri nu au niciun viitor
Dupa cum se stie deja, anul aceasta am avut parte de un dezastru cu repetitie si la sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat, unde 80% dintre candidati au picat examenul cu note rusinoase. In cifre absolute, vorbim despre 64.000 de tineri care nu au in acest moment nici un viitor.
S-ar putea indrepta catre o meserie, dar multi cred ca este rusinos sa lucreze ca ospatari sau mecanici si prefera sa stea acasa, pe banii parintilor.
Din cei 72.462 de candidati care s-au prezentat la sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat in 2013, doar 14.751 au reusit sa ia note peste 6 si sa promoveze bacalaureatul:
''Am picat, asta e...''
"De la exceptional in bine, mai bine de atat nici ca se putea"....
''Nu l-am luat, nu am invatat...''
Celor care au picat li se adauga alti 7.000 care nu s-au mai prezentat deloc la examen. In total, sunt peste 64.000 de tineri care nu stiu incotro s-o apuce dupa bacalaureat.
La o rascruce care parea fara iesire a fost anul trecut si Dragos, dupa ce a picat examenul de bacalaureat. S-a inscris la cursuri de calificare si dupa 3 luni de practica a obtinut o diploma de barman ospatar. Acum se intretine singur si aduce si bani in casa. "Am colegi care au bacalaureatul, facultate, care lucreaza cu mine. Au aproape acelasi salariu, adica acelasi salariu", spune Dragos.
Nici alt tanar, din Timisoara, nu face o tragedie din faptul ca a picat pentru al doilea an consecutiv examenul.
''-Am si lucrat, nu am avut timp.
-Ce ai lucrat?
-Trebuie sa muncim, am lucrat ca bucatar", spune Marius.
Iar pe Marius nu il afecteaza faptul ca nu are o diploma de bacalaureat. ''Sunt fotbalist, plec in afara. Am contract in afara....In Italia, la Calcio Ferarra. Tre' sa gasesti altceva, nu? Nu poti sa stai nici acasa sa mori de foame", declara Marius Stoica.
In timp ce tinerii care au picat examenul de bacalaureat se impart intre cei care par dornici sa invete o meserie si cei care inca mai vor sa traiasca pe spinarea parintilor, Ministerul Educatiei crede ca rezultatele sunt acceptabile, desi sunt mai proaste si decat cele din toamna anului trecut.
"Rata de promovabilitate in raport cu cei care au terminat anul acesta este una acceptabila, nu pot sa spun ca este foarte buna", a precizat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
Nici vorba insa de strategii prin care viitoarelor generatii sa invete dupa programe scolare mai putin incarcate si tinand cont de aptitudinile fiecaruia.
Scoala si familiile ar trebui sa-i indrepte catre scolile de meserii. Avem nevoie de specialisti in toate domeniile. Insa de un lucru foarte important ar trebui sa se tina cont: pregatirea din scoala sa coincida cu nevoia de pe piata muncii.
Asadar, tinerii pot trece pe la agentiile pentru ocuparea fortei de munca nu doar pentru a-si depune actele pentru somaj, ci si pentru a se inscrie la cursuri de calificare.
Pentru persoanele cu studii medii, profesionale si lucratori necalificati sunt disponibile in prezent peste 7.000 locuri de munca. Cele mai multe, in industria confectiilor, cea auto sau alimentara.
"Vor sa fie bucatari pana dau de munca". Sperantele unei generatii fara ambitie, dar cu pretentii
Lipsiti de inspiratie, nepasatori si cu pretentii. Asa pot fi caracterizati in cateva cuvinte peste 70.000 de tineri romani care nu stiu incotro s-o apuce, dupa ce au terminat liceul si au picat bacalaureatul.
Florentina a terminat liceul in acesta vara, dar n-a trecut examenul maturitatii. N-are exeprienta in niciun domeniu si nici nu e foarte interesata sa invete, in schimb crede ca merita un salariu cu multe zerouri.
'' - Ce loc de munca ti-ar placea pe viitor?
- Ceva destul de bine platit
- Acum in prezent iti cauti ceva?
- Nu, pai daca mi-am depus somajul"
- Nu te intereseaza?
- Nu", incheie ea razand.
Lipsita de inspiratie este si acesta domnisoara, care deocamdata stie, ca nu stie.
"- Ce vrei sa faci in continuare?
- Nu stiu deocamdata
- In prezent ce faci?
- Nimic
- Te intereseaza un loc de munca?
- Deocamdata nu
- Daca ar fi sa te intereseze, in ce domeniu te-ai orienta?
- Nu stiu, deocamdata nu m-am gandit la nimic"
Cu ce solutii vine statul pentru acesti tineri fara perspectiva?
"Incercam sa gasim o forma de ocupare pentru tineri pentru a nu deveni foarte repede someri de lunga durata", a spus Mariana Campeanu, ministrul Muncii.
In conditiile in care multi dintre tineri nu au nicio specializare, statul ii indeamna sa se indrepte catre cursurile care ii invata o meserie. Cum ar fi si training-ul pentru bucatari si ospatari, pe care a decis sa-l urmeze si Marius, care nu a luat bacalaureatul. De atunci a tot incercat sa-si caute o slujba. In zadar, insa.
"Am mai incercat si n-am fost primit si am zis sa incerc mai multe domenii"
La fel gandeste si Daniela, care s-a inscris la un curs de cofetar patiser.
"Nu gasesti, nu cauta fetite prostute fara pic de experienta"
Astfel de cursuri de calificare se organizeaza in functie de cate persoane sunt interesate de ele, si nu de cerintele pietei. Asa se face ca multi cursanti nu reusesc sa se integreze dupa ce le termina. La fel de adevarat este insa, si ca sunt tineri care nici nu-si dau interesul sa invete.
"Vin la inceput si zic: Dom'le vreau sa ma fac bucatar, dar cand merg acolo afla ca e de munca, ca e caldura .... si atunci unii renunta pe parcurs", spune Ion Voiculescu, profesor formator la cursul de bucatari.
De, fapt asta e problema! Nu doar de cunostinte au tinerii nevoie. Ei trebuie sa demonstreze ca vor sa faca ceva in viata.
La nivel national, tabloul cuprinde peste 78 de mii de noi someri dezorientati. Dintre acestia, 41.800 s-au inscris, dupa absolvire, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Elevii care n-au promovat examenul pot primi indemnizatie de somaj de 250 de lei
Tinerii care au terminat o forma de invatamant si nu au un loc de munca pot obtine, pentru sase luni, o indemnizatie de somaj de 250 de lei, aceasta putand fi acordata si absolventilor de liceu care nu au promovat examentul de bacalaureat.
Potrivit legii, absolventii au 60 de zile sa se inregistreze la agentia de ocupare din judetul in care locuiesc, pentru a putea beneficia, timp de sase luni, de o indemnizatie de somaj care reprezinta 50% in indicatorul de referinta, adica 250 de lei, dar si de unele masuri active, precum servicii de mediere si consiliere.
Ministrul Mariana Campeanu a amintit recent si de programul prin care angajatorii pot primi subventii daca angajeaza absolventi de orice forma de invatamant. Aceste subventii se pot acorda pentru 12 sau 18 luni, daca tanarul angajat are si handicap, valoarea lor variind in functie de nivelul de pregatire al absolventului: 500 de lei pe luna pentru nivel de scoala primara sau gimnaziala, 600 de lei pentru absolventi de liceu sau postliceala si 700 de lei pe luna pentru cei care au terminat o forma de invatamant universitar.
De asemenea, legea permite acordarea unor prime de incadrare absolventilor care reusesc sa isi gaseasca un loc de munca.
Potrivit Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, de la inceputul anului s-au inregistrat ca someri 8.973 de absolventi, dintre care 770 sunt indemnizati. Astfel, din cei 3.970 de absolventi inregistrati in iunie, 3.404 provin din invatamantul liceal si post-liceal, 466, din invatamantul primar, gimnazial si profesional, iar 100 din invatamantul universitar.
In prima parte a lunii iulie au fost inregistrati 1.650 de absolventi, dintre care 1.446 absolventi de invatamant liceal si post-liceal, 130 de invatamant primar, gimnazial si profesional si 74 de invatamant universitar.
Sursa: Pro TV
Etichete: invatamant, tineri, somaj, scoli profesionale, someri, meseriasi, meserie,
Dată publicare:
06-10-2013 20:58