Dezastru la BACALAUREAT 2013 - sesiunea de toamna. 64.000 de tineri nu au niciun viitor


Ultimul update: Joi 05 Septembrie 2013 06:50
Data publicarii: Luni 02 Septembrie 2013 19:06
Categorie: Bacalaureat 2018

Dezastru cu repetitie si la sesiunea de toamna a examenului de BACALAUREAT 2013. 80% dintre candidati au picat examenul, cu note rusinoase. In cifre absolute, vorbim despre 64.000 de tineri care nu au in acest moment nici un viitor.

S-ar putea indrepta catre o meserie, dar multi cred ca este rusinos sa lucreze ca ospatari sau mecanici si prefera sa stea acasa, pe banii parintilor.

REZULTATE BACALAUREAT 2013 sesiunea de toamna - EDU.ro. Rezultate si note pe judete la BAC 2013

Din cei 72.462 de candidati care s-au prezentat la sesiunea de toamna a examenului de BACALAUREAT 2013, doar 14.751 au reusit sa ia note peste 6 si sa promoveze bacalaureatul:

''Am picat, asta e...''

"De la exceptional in bine, mai bine de atat nici ca se putea"....

''Nu l-am luat, nu am invatat...''

Celor care au picat li se adauga alti 7.000 care nu s-au mai prezentat deloc la examen. In total, sunt peste 64.000 de tineri care nu stiu incotro s-o apuce dupa BAC 2013.

La o rascruce care parea fara iesire a fost anul trecut si Dragos, dupa ce a picat examenul de BACALAUREAT. S-a inscris la cursuri de calificare si dupa 3 luni de practica a obtinut o diploma de barman ospatar. Acum se intretine singur si aduce si bani in casa.

''Am colegi care au bacalaureatul, facultate, care lucreaza cu mine. Au aproape acelasi salariu, adica acelasi salariu", spune Dragos.

Nici alt tanar, din Timisoara, nu face o tragedie din faptul ca a picat pentru al doilea an consecutiv examenul.

''-Am si lucrat, nu am avut timp.

-Ce ai lucrat?

-Trebuie sa muncim, am lucrat ca bucatar", spune Marius.

Iar pe Marius nu il afecteaza faptul ca nu are o diploma de BACALAUREAT.

''Sunt fotbalist, plec in afara. Am contract in afara....In Italia, la Calcio Ferarra. Tre' sa gasesti altceva, nu? Nu poti sa stai nici acasa sa mori de foame", declara Marius Stoica.

In timp ce tinerii care au picat examenul de BACALAUREAT 2013 se impart intre cei care par dornici sa invete o meserie si cei care inca mai vor sa traiasca pe spinarea parintilor, Ministerul Educatiei crede ca rezultatele sunt acceptabile, desi sunt mai proaste si decat cele din toamna anului trecut.

"Rata de promovabilitate in raport cu cei care au terminat anul acesta este una acceptabila, nu pot sa spun ca este foarte buna", a precizat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Nici vorba insa de strategii prin care viitoarelor generatii sa invete dupa programe scolare mai putin incarcate si tinand cont de aptitudinile fiecaruia.

Scoala si familiile ar trebui sa-i indrepte catre scolile de meserii. Avem nevoie de specialisti in toate domeniile. Insa de un lucru foarte important ar trebui sa se tina cont: pregatirea din scoala sa coincida cu nevoia de pe piata muncii.

Asadar, tinerii pot trece pe la agentiile pentru ocuparea fortei de munca nu doar pentru a-si depune actele pentru somaj, ci si pentru a se inscrie la cursuri de calificare.

Pentru persoanele cu studii medii, profesionale si lucratori necalificati sunt disponibile in prezent peste 7.000 locuri de munca. Cele mai multe, in industria confectiilor, cea auto sau alimentara.

Pricopie: Nu cred ca promovabilitatea trebuie sa ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului
FSLI: Promovabilitatea la bacalaureat, ingrijoratoare; mii de tineri ingroasa randul somerilor
REZULTATE BAC 2013 sesiunea de toamna. Promovabilitatea este de 20.36% la BACALAUREAT 2013
VIDEO PROTVPLUS.RO