"Fabricile de diplome" inchid robinetul. Lista sectiilor care scoteau someri licentiati desfiintate
Din toamna, vom gasi lacatul pus pe aproape 190 de asa-zise "fabrici de diplome". Printre specializarile care livrau, cu ani in urma, sute de someri licentiati, se numara: muzeologie, chimie militara, motricitate si fizica in limba franceza.
37 de universitati de stat si private din Bucuresti, dar si Cluj Napoca, Arad, Timisoara si Suceava au lichidat domeniile si au mutat studentii mai mari la alte specializari.
Daca marfa ta nu se vinde, inchizi taraba si radiezi firma. In ciuda taxelor mici, Universitatea Wales-Romania lichideaza cursurile de marketing si management.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu face inscrieri in anul I, dar studentii mai mari vor continua, ca sa-si ia licenta.
"Ma gandesc ca este un domeniu care inca mai merge. Adica economia... intotdeauna oamenii or sa se loveasca de economie, de bani, ca banii invart lumea", spune Bianca Dragan.
Banii invart lumea, iar in valtoarea asta s-au aflat si fabricile de diplome. Iata insa ca robinetul a inceput sa se inchida: 183 de specializari care nu mai atrag taxe au disparut.
Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava a lichidat 4 specializari la care diploma valora cam cat cartonul pe care era scrisa.
"Se constata ca nu mai exista nici cerinta si sunt dificultati de integrare pe piata muncii. Vom renunta sa mai cerem acreditarea la muzeologie, la studii americane", spune rectorul Valentin Popa
Si tot au ramas 45 de programe acreditate sau autorizate provizoriu. Nici gigantii de stat nu au scapat de trierea ofertelor.
Desi era acreditat, subdomeniul "prelucrarea materialelor polimerice, textile si compozite" de la Universitatea Politehnica nu a avut succesul scontat.
Asa ca s-a pus lacat. Vorbind strict despre cifre, nu va fi o mare pierdere. Din toamna, la cele 84 de specializari ramase vor invata aproape 6.000 de studenti.
Chiar decanii au cerut sa scape de aceste "pietre de moara", mai ales ca in unele cazuri erau studii cu frecventa normala si produceau mai multi fluturasi de salariu pentru profesori, decat taxe de la studenti.
Universitatea Bucuresti propune doar programe acreditate, desi in jur bantuie inca fantoma celor 15 specializari inchise.
Multe nu au scolarizat niciodata studenti, cum ar fi cele care tratau stiinte in limbi straine - fizica, matematici, chimie in engleza sau franceza.
Spunem adio si specializarii "secretariat", pe care institutia o infiintase la Crevedia.