"Vor sa fie bucatari pana dau de munca". Sperantele unei generatii fara ambitie, dar cu pretentii
Lipsiti de inspiratie, nepasatori si cu pretentii. Asa pot fi caracterizati in cateva cuvinte peste 70 de mii de tineri romani care nu stiu incotro s-o apuce, dupa ce au terminat liceul si au picat bacalaureatul.
Florentina a terminat liceul in acesta vara, dar n-a trecut examenul maturitatii. N-are exeprienta in niciun domeniu si nici nu e foarte interesata sa invete, in schimb crede ca merita un salariu cu multe zerouri.
'' - Ce loc de munca ti-ar placea pe viitor?
- Ceva destul de bine platit
- Acum in prezent iti cauti ceva?
- Nu, pai daca mi-am depus somajul"
- Nu te intereseaza?
- Nu", incheie ea razand.
Lipsita de inspiratie este si acesta domnisoara, care deocamdata stie, ca nu stie.
"- Ce vrei sa faci in continuare?
- Nu stiu deocamdata
- In prezent ce faci?
- Nimic
- Te intereseaza un loc de munca?
- Deocamdata nu
- Daca ar fi sa te intereseze, in ce domeniu te-ai orienta?
- Nu stiu, deocamdata nu m-am gandit la nimic"
Cu ce solutii vine statul pentru acesti tineri fara perspectiva?
"Incercam sa gasim o forma de ocupare pentru tineri pentru a nu deveni foarte repede someri de lunga durata", a spus Mariana Campeanu, ministrul Muncii.
In conditiile in care multi dintre tineri nu au nicio specializare, statul ii indeamna sa se indrepte catre cursurile care ii invata o meserie. Cum ar fi si acest training pentru bucatari si ospatari, pe care a decis sa-l urmeze si Marius, care nu a luat bacalaureatul. De atunci a tot incercat sa-si caute o slujba. In zadar, insa.
"Am mai incercat si n-am fost primit si am zis sa incerc mai multe domenii"
La fel gandeste si Daniela, care s-a inscris la un curs de cofetar patiser.
"Nu gasesti, nu cauta fetite prostute fara pic de experienta"
Astfel de cursuri de calificare se organizeaza in functie de cate persoane sunt interesate de ele, si nu de cerintele pietei. Asa se face ca multi cursanti nu reusesc sa se integreze dupa ce le termina. La fel de adevarat este insa, si ca sunt tineri care nici nu-si dau interesul sa invete.
"Vin la inceput si zic: Dom'le vreau sa ma fac bucatar, dar cand merg acolo afla ca e de munca, ca e caldura si atunci unii renunta pe parcurs", spune Ion Voiculescu, profesor formator la cursul de bucatari.
Defapt asta e problema! Nu doar de cunostinte au tinerii nevoie. Ei trebuie sa demonstreze ca vor sa faca ceva in viata.
La nivel national, tabloul cuprinde peste 78 de mii de noi someri dezorientati. Dintre acestia, 41.800 s-au inscris, dupa absolvire, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.