Proiectul Rosia Montana ar putea fi inceput in 2011

Ultima actualizare: 03-05-2012 22:32

Proiectul minier de la Rosia Montana ar putea aduce Romaniei 700 milioane de dolari in fiecare an, potrivit companiei care ar urma sa extraga aurul.

Autorizarea proiectului intarzie insa din cauza controverselor ridicate de metoda folosita, una cu cianuri. Ecologistii spun ca va avea un impact major asupra mediului.

Compania spera sa inceapa proiectul anul viitor. Dupa doi ani de constructii, vor urma 16 de exploatare, apoi alti noua ani de ecologizare a zonei.

Reprezentantii firmei sustin ca ar crea peste 2.000 de locuri de munca intr-o regiune unde 17% din populatie traieste cu mai putin de doi dolari pe zi.

Ecologistii se opun acestui proiect: nu sunt de acord cu extragerea aurului cu ajutorul cianurii. Si asta pentru ca, spun ei, dupa folosire, cianura va ajunge intr-un lac, iar in caz ca digul se rupe, pagubele ar fi uriase.

Ecologistii sunt insa de acord cu faptul ca procedeul nu e nou si e utilizat in Rusia, Noua Zeelanda ori Finlanda. In plus, specialistii companiei sustin ca in Romania cantitatea de cianura va fi mica si nu va dauna mediului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO