Doi romani care traiesc in Suedia si-au facut nunta in stil traditional, la Bistrita. Invitatii straini, foarte incantati

Dată publicare: 25-08-2014 08:52
Dată actualizare: 28-08-2014 07:09


Nuntile de la noi din tara nu mai seamana demult cu cele din trecut, dar sunt si tineri care apreciaza vechile obiceiuri. Traiesc peste hotare, iar dorul de casa ii face sa se intoarca la traditii atunci cand e vorba de momente importante din viata lor.

Doi tineri din Bistrita care locuiesc in Suedia au hotarat ca nunta lor sa fie una traditionala, cu costume populare si strigaturi. Iar invitatii, printre care suedezi, germani si islandezi, au fost incantati de ceea ce au vazut.

Anca este din Bistrita, dar a plecat din tara in urma cu cativa ani. A stat in Franta, apoi s-a mutat in Suedia. Acum lucreaza la Univesitatea din Stockholm, unde, in urma cu doi ani s-a reintalnit cu Andrei, iubitul din liceu. S-au hotarat sa se casatoareasca in Romania si sa respecte toate obiceiurile. Mireasa, imbracata intr-un costum popular lucrat manual, a fost luata de acasa cu alai. Inainte de a pleca spre biserica, cei doi tineri si-au cerut iertare de la parinti, asa cum spune traditia.

Dupa ce si-au spus juramintele in fata lui Dumnezeu, tinerii casatoriti, impreuna cu invitatii, au petrecut la un restaurant. Dansul mirilor a fost unul aparte. Nuntasii au fost luati prin surprindere de aceasta intoarcere la traditii.

Andrei Hoha, mire: "Invitatii nu au stiut, a fost o surpiza, doar nasii, parintii si rudele apropiate au stiut."

Multi dintre cei prezenti la nunta au venit de peste hotare si au fost fascinati de obiceiurile respectate cu sfintenie.

Hana, nuntasa din Suedia: "Foarte frumos si foarte diferit de Suedia. Toate traditiile pe care le-am vazut astazi sunt fantastice."

Maia, nuntasa din Suedia: "Muzica, traditia, biserica sunt diferite. Este foarte interesant si dragut. "

Petrecerea a continuat pana dimineata, iar mirii promit ca, atunci cand vor avea un copil, si botezul o sa fie tot unul traditional.


VIDEO PROTVPLUS.RO