Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun

×
Codul embed a fost copiat

E primăvară în serele producătorilor de legume din toată ţara, care se grăbesc să culeagă salată, ceapă verde, spanacul şi ridichile. 

Trufandalele vor sta pe masă de sărbători alături de preparatele tradiţionale cu greutate: friptură, sarmale, tobă, cârnaţi şi lista poate continua.

E vremea culesului în solariile din comuna Ișalnița, județul Dolj. Sunt pline cu verdețuri, deși afară a iarnă. Un fermier speră să dea lovitură cu ridichile: are de vândut 30.000 de fire, cu cel puțin 20 de bani pe bucată.

Nicușor Mălăeț, legumicultor: "Salată verde, ridichi roșii, ceapă verde, ustuturoi verde, tot ce este primăvară este și toamna spre iarnă. Marfă e de calitate, calitatea I."

Fermierii spun că de la ei trufandalele nu pleacă la vânzare cu prețuri prea mari. Deocamdată nu încălzesc solariile, iar folia este singură protecție. Însă la tarabă prețul se dublează.

Citește și
porci craciun
Porcul de Crăciun, mai scump cu 20% față de anul trecut. "Lumea e speriată”
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Ion Tîrgașu, legumicultor: "Sunt sărbătorile de Crăciun, la noi cresc prețurile la orice, dar la o trufanda, o salată, un spanac…costurile nu sunt mai mari."

Într-unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țara noastră, comuna Matcă și Galați, fermierii au ieșit la piață în special cu salată verde. Cei care au știut cum să păstreze legumele proaspete, au acum la vânzare ardei grași, kapia sau gogoșari, la prețuri cuprinse între un leu și doi lei și jumătate pe kilogram, în funcție de calitate și dimensiuni.

Vasile Jitca, legumicultor: "Salată, ridichi, ceapă. Cu cât te chinui mai mult, cu atât ai șansa să ieși puțin mai devreme."

Un legumicultor din Oradea a plantat 15.000 de fire în urmă cu 45 de zile. Fiecare răsad s-a transformat într-o căpățînă înfoiată de salată verde.

Aurel Chifor, legumicultor: "Vom avea salată, ca de obicei, de Crăciun. Salata se consumă în faza aceasta, de căpățână, nici prea mică, nici prea mare, să fie crudă."

La piață, o salată costă 2 - 3 lei.

Deși suntem la mijlocul lunii decembrie, un alt fermier din Alba are solarul plin. O parte din recoltă este vândută și va fi livrată cu câteva zile înainte de Crăciun.

Sergiu Dan, fermier: "Ceapă bio, numai bună de folosit de sărbători, avem aici în jur de 10.000 de fire de ceapă, nu este stropită, excelentă."

În piață, ceapa verde se vinde cu 2 lei legătura.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Elvețienii au decis prin vot să taie în continuare coarnele vacilor și caprelor
Elvețienii au decis prin vot să taie în continuare coarnele vacilor și caprelor

Referendumul a supus votului un proiect care propunea că doar fermierilor care lasă coarnele vitelor să crească natural să primească subvenţii.

Porcul de Crăciun, mai scump cu 20% față de anul trecut.
Porcul de Crăciun, mai scump cu 20% față de anul trecut. "Lumea e speriată”

Porcul de Crăciun va costa anul acesta mai mult decât în 2017, în special în judeţele în care pesta a făcut ravagii. În anumite zone, carnea de porc s-a scumpit cu 20%, iar mezelurile cu 30%.

Vom consuma tot mai puţine produse din carne de porc românesc. Autorităţile, fără soluţii
Vom consuma tot mai puţine produse din carne de porc românesc. Autorităţile, fără soluţii

Agricultura la Centenar, III. Dincolo de criza pestei porcine africane, producătorii încearcă să pună cât mai multă carne românească pe mese. Trendul este ascendent, dar fermierii noştri sunt departe de-şi atinge potenţialul. 

Compostul, secretul care le-a asigurat câştigul fermierilor care au pariat pe îngrăşămintele naturale
Compostul, secretul care le-a asigurat câştigul fermierilor care au pariat pe îngrăşămintele naturale

Pariul cu agricultura a fost câştigat de către unii fermieri mai curajoşi. Au renunţat la îngrăşămintele chimice şi s-au intros la natură. Ei folosesc aşa numitul compost, făcut din resturile plantelor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.