Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
E primăvară în serele producătorilor de legume din toată ţara, care se grăbesc să culeagă salată, ceapă verde, spanacul şi ridichile.
Trufandalele vor sta pe masă de sărbători alături de preparatele tradiţionale cu greutate: friptură, sarmale, tobă, cârnaţi şi lista poate continua.
E vremea culesului în solariile din comuna Ișalnița, județul Dolj. Sunt pline cu verdețuri, deși afară a iarnă. Un fermier speră să dea lovitură cu ridichile: are de vândut 30.000 de fire, cu cel puțin 20 de bani pe bucată.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Nicușor Mălăeț, legumicultor: "Salată verde, ridichi roșii, ceapă verde, ustuturoi verde, tot ce este primăvară este și toamna spre iarnă. Marfă e de calitate, calitatea I."
Fermierii spun că de la ei trufandalele nu pleacă la vânzare cu prețuri prea mari. Deocamdată nu încălzesc solariile, iar folia este singură protecție. Însă la tarabă prețul se dublează.
Ion Tîrgașu, legumicultor: "Sunt sărbătorile de Crăciun, la noi cresc prețurile la orice, dar la o trufanda, o salată, un spanac…costurile nu sunt mai mari."
Într-unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țara noastră, comuna Matcă și Galați, fermierii au ieșit la piață în special cu salată verde. Cei care au știut cum să păstreze legumele proaspete, au acum la vânzare ardei grași, kapia sau gogoșari, la prețuri cuprinse între un leu și doi lei și jumătate pe kilogram, în funcție de calitate și dimensiuni.
Vasile Jitca, legumicultor: "Salată, ridichi, ceapă. Cu cât te chinui mai mult, cu atât ai șansa să ieși puțin mai devreme."
Un legumicultor din Oradea a plantat 15.000 de fire în urmă cu 45 de zile. Fiecare răsad s-a transformat într-o căpățînă înfoiată de salată verde.
Aurel Chifor, legumicultor: "Vom avea salată, ca de obicei, de Crăciun. Salata se consumă în faza aceasta, de căpățână, nici prea mică, nici prea mare, să fie crudă."
La piață, o salată costă 2 - 3 lei.
Deși suntem la mijlocul lunii decembrie, un alt fermier din Alba are solarul plin. O parte din recoltă este vândută și va fi livrată cu câteva zile înainte de Crăciun.
Sergiu Dan, fermier: "Ceapă bio, numai bună de folosit de sărbători, avem aici în jur de 10.000 de fire de ceapă, nu este stropită, excelentă."
În piață, ceapa verde se vinde cu 2 lei legătura.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, legume, producatori, salata,
Dată publicare:
14-12-2018 17:56