Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun

Ultimul update: Sambata 15 Decembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 14 Decembrie 2018 17:56
Categorie: Social

E primăvară în serele producătorilor de legume din toată ţara, care se grăbesc să culeagă salată, ceapă verde, spanacul şi ridichile. 

Trufandalele vor sta pe masă de sărbători alături de preparatele tradiţionale cu greutate: friptură, sarmale, tobă, cârnaţi şi lista poate continua.

E vremea culesului în solariile din comuna Ișalnița, județul Dolj. Sunt pline cu verdețuri, deși afară a iarnă. Un fermier speră să dea lovitură cu ridichile: are de vândut 30.000 de fire, cu cel puțin 20 de bani pe bucată.

Nicușor Mălăeț, legumicultor: "Salată verde, ridichi roșii, ceapă verde, ustuturoi verde, tot ce este primăvară este și toamna spre iarnă. Marfă e de calitate, calitatea I."

Fermierii spun că de la ei trufandalele nu pleacă la vânzare cu prețuri prea mari. Deocamdată nu încălzesc solariile, iar folia este singură protecție. Însă la tarabă prețul se dublează.

Ion Tîrgașu, legumicultor: "Sunt sărbătorile de Crăciun, la noi cresc prețurile la orice, dar la o trufanda, o salată, un spanac…costurile nu sunt mai mari."

Într-unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țara noastră, comuna Matcă și Galați, fermierii au ieșit la piață în special cu salată verde. Cei care au știut cum să păstreze legumele proaspete, au acum la vânzare ardei grași, kapia sau gogoșari, la prețuri cuprinse între un leu și doi lei și jumătate pe kilogram, în funcție de calitate și dimensiuni.

Vasile Jitca, legumicultor: "Salată, ridichi, ceapă. Cu cât te chinui mai mult, cu atât ai șansa să ieși puțin mai devreme."

Un legumicultor din Oradea a plantat 15.000 de fire în urmă cu 45 de zile. Fiecare răsad s-a transformat într-o căpățînă înfoiată de salată verde.

Aurel Chifor, legumicultor: "Vom avea salată, ca de obicei, de Crăciun. Salata se consumă în faza aceasta, de căpățână, nici prea mică, nici prea mare, să fie crudă."

La piață, o salată costă 2 - 3 lei.

Deși suntem la mijlocul lunii decembrie, un alt fermier din Alba are solarul plin. O parte din recoltă este vândută și va fi livrată cu câteva zile înainte de Crăciun.

Sergiu Dan, fermier: "Ceapă bio, numai bună de folosit de sărbători, avem aici în jur de 10.000 de fire de ceapă, nu este stropită, excelentă."

În piață, ceapa verde se vinde cu 2 lei legătura.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Elvețienii au decis prin vot să taie în continuare coarnele vacilor și caprelor
Elvețienii au decis prin vot să taie în continuare coarnele vacilor și caprelor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Proxeneti
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Greva minerilor s-a încheiat. Ce le-au promis autorităţile
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
ferentari
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament
Hoții care au aruncat în aer un bancomat la Arad s-ar fi inspirat din filme
În ciuda iernii grele, urşii care acum ar trebui să hiberneze sunt în căutare de hrană
Alex Dima: Oamenii simt și știu prea bine ce facem noi. Implicarea este cuvântul cheie.
Revelionul pe rit vechi, organizat de studenții din Galați. Mesajul unui tânăr din Yemen