Preturile din piete in acest an la spanac, loboda, leurda sau urzici. Producatorii se lauda cu profituri foarte mari
Un verde crud coloreaza in aceste zile pietele din toata tara. Tarabele sunt pline de verdeata: spanac, loboda, leurda sau urzici, care pot deveni niste mancaruri delicioase si pline de vitamine.
Comerciantii au vanzari bune, iar producatorii au profit, care le va permite sa investeasca in alte culturi.
Pietele de legume din tara sunt pline in aceasta perioada de verdeata. Vedeta este spanacul, care se vinde cu cel mult 10 lei kilogramul. La mare cautare sunt insa si leurda, urizcile, salata si ridichile. O legatura din fiecare costa 2 lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Urzicile sunt bogate in magneziu, spanacul contine fier si calciu, iar leurda fuidizeaza circulatia sangelui, spun medicii. Cum tot mai multi romani vor guste din aceste verdeturi, afacerea producatorilor infloreste.
Gratian Mittel, producator: "Am clienti fideli care vin sa cumpere de la mine, care de-a lungul anilor au apreciat calitatea poduselor pe care le-am vandut."
Investitia intr-un hectar cultivat cu spanac este de 600 de lei.
Planta asigura un venit sigur aproape tot anul si este usor de cultivat, ne spune un producator din Arad, care are solarii pe o suprafata de 20 de arii.
Gheorghe Muntean, producator: "Spanacul iti aduce primii bani primavara, ca sa poti sa continui celelalte activitati in legumicultura."
Venituri mari obtin si cei care si-au dat seama ca romanii sunt mari consumatori de urzici si au inceput sa le cultive in solarii.
Leurda, numita si usturoiul salbatic, creste in paduri, iar cei care o culeg o vand imediat in piete. Bani se scot si din planatiile de loboda.
Niculina Manole, producator: "Este foarte buna pentru organism, detoxifica. O ciorba de loboda este super."
Verdeturile au rotunjit profitul si producatorilor din Gorj.
Alin Toma, producator: "Cel mai bine a mers salata anul acesta, pentru ca s-a distrus in multe parti din cauza gerului. Noi am reusit sa o pastram si a mers destul de bine, cu investitii multe, cu folie, agril si multa munca."
Medicii ne recomanda sa consumam in aceasta perioada cat mai multe verdeturi, care ne refac nivelul de vitamine si minerale din organism si combat astenia de primavara.