Nu uitati de salatele din frunze verzi, alaturi de friptura sau branzeturi. Cum se depoziteaza corect verdeata
Chiar si in aceasta perioada, nu uitati de salatele din frunze verzi! Dar tineti-le intru-un spatiu mai rece, cu lumina solara si nu in intuneric, la frigider.
Intr-un astfel de mediu, produc ele insele nitrati, substante ce pot determina hipoxie - lipsa oxigenarii. Iar in interiorul tubului digestiv pot determina un lant de reactii din care rezulta precursori cancerigeni.
Amedeo Grigorean, medic primar nuttitie oncologica: "Un aliment care ne place si ne face bine ar trebuie alternat nu e bine sa fie folosit decat la 4 zile distanta."
Afirmatia e valabila pentru toate alimentele cu exceptia frunzelor verzi. Acestea pot si trebuie consumate zilnic.
Odata ingerat, pigmentul verde, clorofila, are capacitatea de a se lega de compusi toxici. Spre exemplu, se combina cu produsii de arsura pe care ii luati odata cu o felie de carne, preparata la gratar. Tot verdele se combina cu aminele biogene, produsi de degradare rezultati dupa ingestia oricarui preparat din carne. Dar si cu micotoxinele, provenite de la mucegaiurile din cereale spre exemplu. Micotoxinele sunt substante cu potential cancerigen dovedit. Toti acesti compusi, legati de clorofila, traverseaza rapid tubul digestiv si sunt eliminati.
Alaturi de clorofila, frunzele aduc fibre. Aceastea se mixeaza cu lichidele gastrice si formeaza un bol alimentar voluminos, care da senzatia de satietate fara sa fi ingerat multe calorii:
Conf dr Ion Daniel, sef sectie chirurgie: "Unul dinte elementele produselor vegetale este celuloza, care desi nu este o substanta alimentara activa si nu se absoarbe in organism ea accelereaza tranzitul, timpul de contact al reziduurilor digestive este redus."
De aceea langa o friptura - jumatate de farfurie de frunze, langa o felie de branza la fel.
Singura precautie in privinta frunzelor este intunericul. Nu le depozitati in spatii fara lumina, pentru ca produc ele insele nitrati.
Nitratii si nitritii sunt substante chimice utilizate intens de agricultura conventionala. Acestea intra in structura plantelor.
In cazul copiilor, nitratii si nitritii transforma hemoglobina din sange in methemoglobina. Produsul toxic impiedica oxigenarea la nivel celular. Cu cat copii sunt mai mici, cu atat intoxicatia e mai grava.
Nitratii si nitritii nu polueaza doar plantele. Sunt adaugati voluntar, cu scop de conservant, in mezeluri. De aceea, cititi eticheta si nu oferiti in special celor mici aceste produse.