Romania devine prima tara din Europa continentala cu parc natural urban. Decizia mult asteptata in cazul Deltei Vacaresti
De miercuri, Delta Vacaresti, oaza de verdeata din mijlocul Bucurestiului, a fost desemnata arie naturala protejata. Romania devine astfel prima tara din Europa care se poate lauda cu un parc natural urban.
De acum inainte, cele 186 de hectare de vegetatie si sutele de vietuitoare de acolo vor fi aparate prin lege. Zona va fi amenajata cu fonduri europene.
La prima vedere, pare imposibil de crezut ca in cartierul Vacaresti, o zona cu trafic greu si mormane de gunoi, in albia fostului lac de acumulare a putut sa se nasca un ecosistem.
O constructie sistematizata, in perioada lui Nicolae Ceausescu, si neglijata ulterior de autoritati s-a transformat intr-o insula de liniste, unde traiesc fericite pasari si animale.
“Este dovada capacitatii naturii de a-si recastiga drepturile unde este lasata sa faca acest lucru, este un spatiu care de 25 de ani a fost lasat de izbeliste. Acolo s-a creat un ecosistem acvatic”, spune Cristiana Palmer, ministrul Mediului.
Tocmai de acea cele 186 de hectare au fost declarate de Guvern arie naturala protejata si parc national, dupa 4 ani de demersuri si asteptare. Delta Vacaresti va avea propriul guvernator , iar in zona nu se pot construi nici blocuri nici case. De acum Delta va fi casa pentru 90 de specii de animale, unele protejate de lege.
In Delta Vacaresti, aflata in mijlocul Bucurestiului poti vedea vulpi, dihori, testoase de apa, serpi, pesti si multe pasari rare, aproape la fel ca in Delta Dunarii.
“Lacul vacaresti devine in acest fel primul parc urban din Europa continentala. De asemenea, pentru bucuresteni este cel mai mare spatiu verde din capitala”, mai spune ministrul Mediului.
Pana in ocombrie Delta Vacaresti va avea propriul administrator, ales in urma unui concurs.