Prețul cărnii de porc a scăzut cu 10% la poarta fermei, dar nu și în magazine
Preţul cărnii de porc a scăzut în ultima lună cu mai bine de 10 procente, însă doar la poarta fermei, nu şi în magazine.
Procesatorii susţin că vor ieftini cârnaţii, salamul şi cremvurştii doar dacă fermierii vor menţine preţurile scăzute o perioadă îndelungată.
Mai ales că în vară, când toată lumea a făcut grătare, au scumpit foarte mult carnea de porc.
Fermierii susţin că preţul cărnii de porc, în viu, a scăzut în ultimele săptămâni, cu peste zece la sută.
Landosi, crescători de porci: "Eu vorbesc de preţul la poarta fermei, de la 6,5-6,8 la 5,5-5,8. Este un trend al întregii pieţe."
Asta nu înseamnă însă, că în buzunarele cumpărătorilor rămân bani în plus. Procesatorii susţin că nu au cum să vândă la un preţ mai mic produsele, pentru că în vară fermierii au scumpit mult carnea. Acum profită de această ieftinire, ca să recupereze din pagubă.
Sorin Minea- ROMALIMENTA: "Pierderea a fost procesată de procesatori, care au mărit preţurile mult mai puţin, undeva între 10 şi 12 % funcţionând la limita de subzistenţă. În momentul în care carnea are o presiune şi începe să scadă, noi încercăm să recuperăm pierderile şi să nu majorăm din nou preţurile. În total preţurile au crescut cu peste 60 la sută în urmă cu două luni, comparativ cu în urmă cu un an. Scăderea este din suprapreţ."
Adevărul este că preţurile au ajuns în luna iulie la 192 de euro carcasa de o sută de kilograme, iar acum aceeaşi cantitate costă 169 de euro. Dar chiar şi cu această ieftinire, vindem mai scump decât Franţa şi Germania, unde carcasa de o sută de kilograme de carne de porc se vinde cu 144, respectiv 158 de euro.
Producătorii din industria cărnii se aşteaptă la modificări de preţuri odată cu Brexitul. Unii procesatori români au contracte în Marea Britanie, iar dacă după ieşirea din Uniunea Europeană, Anglia va impune taxe vamale şi mulţi vor renunţă să mai exporte.
European:"Nimeni nu ştie deocamdată care scenariu va fi valabil. Cu siguranţă va afecta piaţă cărnii, Marea Britanie este un mare importator de carne. În cel mai rău scenariu am putea pierde 30-50 de mii de slujbe probabil, şi va există şi o creştere de preţuri în Marea Britanie."
Efectele Brexitului le vom simţi însă, abia peste doi ani, când Marea Britanie va ieşi oficial din Uniunea Europeană.
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi, mancare, porc, carne, ferme, brexit, carne de porc,
Dată publicare:
21-10-2017 08:39