Afacerile cu struți în România: ce nu a mers și cum au dat lovitura doar unii proprietari
Dacă în urmă cu câţiva ani erau zeci de ferme de struţi în toată ţara, acum au mai rămas pe piaţă doar cei care au avut un plan de afaceri bine pus la punct.
Investiţia este una profitabilă pentru că de la struţi nimic nu se pierde: carnea este o delicatesă care se vinde şi cu 150 de lei kilogramul, iar pielea este folosită pentru pantofi şi genţi de lux. Şi să nu uităm de ouăle de struţ care costă 100 de lei bucata.
La Sebeş, în Alba, o familie a mizat pe afacerea cu struţi acum 9 ani şi a adus primele trei exemplare din Ungaria. Astăzi, crescătorii au peste 100 de păsări la fermă. Până acum au vândut doar ouăle, însă au văzut că, în ultima vreme, piaţa s-a dezvoltat şi există cerere pentru carnea de struţ.
Au amenajat un abator modern în care au investit câteva sute de mii de euro. Carnea de struţ se vinde ambalată în caserole, cu preţuri între 80 şi 150 de lei kilogramul.
Proprietar:În ce stadiu sunteţi cu comandă de file de şniţele de struţ?
Angajat: Am făcut 450, mai avem până la 800. Înseamnă că în două ore suntem gata.
Anca Farcaşiu, proprietar fermă de struţi: "Am dorit să valorificăm mai mult decât ouă de la struţ, astfel valorificăm carnea şi pielea de la struţ. Românii au fost foarte receptivi la nou, foarte încântaţi de ideea cărnii de struţ, de a consuma carne de struţ."
Carnea se vinde deocamdată doar în România, însă investitorii din Sebeş vor să ajungă şi la export. Specialiştii spun că este mai săracă în colesterol decât cea de vită, de pui şi chiar de curcan.
Vasile Bereș, medic veterinar: "Calităţile cărnii de struţ se încadrează din punct de vedere al conţinutului de fier care este ridicat, al conţinutului de colesterol care este scăzut, care o face atractivă pe piaţă cărnii din toată Europ. Conţinut mare în Omega 3 şi Omega 6."
Carnea de struţ este o delicatesă cu o textură aparte, spun bucătării.
Bucătar: “Fileul de struţ l-am gătit rapid un minut şi jumătate pe o parte, un minut şi jumătate pe cealaltă, la textură este ca şi muşchiul de vită, iar la gust se aseamănă cu puiul, este foarte fraged."
În Maramureş, o altă familie a reuşit să reziste pe piaţă, în timp ce sute de producători au dat faliment. În ultimele 2 luni, proprietarii fermei au vândut aproximativ 80 de pui de struţ. În funcţie de greutate, un pui poate ajunge şi la 300 de euro.
Maria Tomşa, crescător de struţi: "Eu de la anul o să cresc puii, să-i vând şi să-mi scot investiţia. Sunt nişte animale pe care noi românii nu le cunoaştem, dar învăţăm din mers."
Pielea se vinde fabricilor de marochinărie pentru genţi şi pantofi de lux. Preţurile variază între 2000 şi 5000 de lei la pantofii din piele de struţ. O curea costă peste 1000 de lei.
David Burdea, designer: "Aceştia verzi sunt din spate de struţ, pielea vine tăbăcită natural, iar noi o vopsim manual."
Jumătate din pantofii pe care firmele româneşti îi fac din piele de struţ ajung în străinătate. Sunt căutaţi în Anglia, Italia, Spania şi, mai ales, în Elveţia. Câteva perechi au ajuns şi în America.