Pieţe pline de legume în postul Crăciunului. Cât de profitabilă a fost investiţia în sere
În Postul Crăciunului, credincioşii care se abţin de la carne ţin post verde ca în perioada Paştelui. Pieţele sunt pline de salată şi ceapă verde, spanac, ridichii sau usturoi.
Fermierii au investit în sere şi, deşi cheltuiesc mai mult acum pentru întreţinerea lor, spun că îşi scot banii. Legumele lor, mai ieftine decât în primăvară, se vând foarte repede:
"Avem produse făcute la noi la Işalniţa - ceapă verde, usturoi, ridichi. Sunt crescute natural."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tarabele din pieţele din Craiova arata acum ca în sezonul cald, iar preţurile sunt mai mici. O legătură de ceapă, de mărar sau de ridichii costă 1 leu, iar salată verde - 1 leu şi 50 de bani. Cel mai scump este spanacul - 7 lei un kilogram.
Cumpărător: "E cea mai bogată piaţă, se găsesc toate verdeţurile - ceapă verde, spanac."
Fermierii au învăţat astfel să facă profit din solarii. Cei care ţin postul Crăciunului le cumpăra toată verdeaţa.
PAUL SÂRBU, producător: "Am zis că e păcat să stea solarele goale şi în perioada asta de iarnă, e şi postul Crăciunului şi am zis că se merită."
Agricultorii din Constanța, care au culturi ecologice de salată verde, ridichii şi ceapă, au deja contracte cu hipermarketurile.
Furnizează recolta proaspătă tot anul pentru că au investit zeci de mii de euro în sere. În Topraisar, de exemplu, se lucrează acum ca în apropierea Paştelui, când cererea este foarte mare.
Şi fermierii din Oradea, care au mizat pe verdeţuri pentru sezonul rece, au numai de câştigat.
Aurel Chifor are mai multe sere în comuna Nojorid şi de câţiva ani iese în fiecare iarnă pe piaţa cu salată verde.
Indiferent dacă ţinem post sau nu, medicii ne recomandă să consumăm iarna cât mai multe legume proaspete, pline de vitamine.