Peste un sfert dintre candidati nu au obtinut nota de trecere la examenul de definitivat in Bucuresti. Ajung insa la catedra
Joi s-au afisat rezultatele examenului de definitivat. Profesorii si educatorii care l-au promovat primesc automat primul grad in invatamant si garantia ca-si pastreaza posturile.
Se pot intoarce la catedra si cei care au luat mai putin de 8, nota minima pentru absolvire. Ei vor repeta acest examen si daca il pica de trei ori nu se mai pot inscrie la concursul de titularizare. In Bucuresti, peste 30 la suta dintre cei inscrisi la definitivat, nu au reusit sa ia nota minima.
In Bucuresti, rezultatele s-au afisat putin inainte de pranz in curtea Liceului Ion Luca Caragiale. Insa cei mai multi au preferat sa consulte listele pe internet, nu sa vina prin soare la liceu. Doamna Eugenia este educatoare si la 50 de ani a dat examenul a treia oara. A luat 7, ceea ce inseamna ca va ramane fara catedra. A depus contestatie in speranta ca va primi un punct in plus.
Eugenia Mandu, educatoare: "Studiu, studiu mai mult. Trebuia sa aprofundez mai mult material."
Si nu a fost singura care a luat o nota prea mica.
Candidat: "Va spun eu ca sunt gresite subiectele."
Si in acest an unii dascali au semnat, prin acest definitivat, in condica rusinii. Notele de doi, trei sau patru nu lipsesc din liste si nu sunt deloc putine. La o simpla privire peste rezultatele din Bucuresti, un sfert dintre candidati nu au reusit sa obtina nici nota de trecere si ii vom regasi totusi la catedra din toamna.
Cu toate acestea, in Bucuresti au promovat aproape trei sferturi dintre candidati, fata de jumatate, in 2015.
Reporter: "Sunt constienti ca daca nu invata pleaca de la catedra?"
Mihai Rebenciuc, presedintele comisiei de definitivat: "Nu ca nu invata, trebuie sa si consolideze informatiile doar."
Exista insa si profesori fericiti. Printre ei si Rafael, care preda muzica si a luat nota 9.
Reporter: "De ce muzica?"
Alexandru Rafael, profesor de muzica: "Pentru ca ce nu se poate spune prin cuvinte se poate spune prin muzica. O mostenesc din generatie in generatie."
La Brasov, peste 40 de candidati nu au reusit sa obtina nota 8, minima pentru promovare.
Constantin Beldea, profesor de sport: "Au fost subiecte pe care nu le-am tratat probabil suficient si am ajuns la nota asta."
In timp ce in tara noastra dascalii se pot intoarce la catedre chiar daca nu promoveaza, in alte tari directorii scolilor sunt cei care decid daca-i mai primesc.
Oana Moraru, expert politici educationale: "Exista in tara noastra cursuri de reformare profesionala insa nu sunt luate in serios."
Anul acesta promovabilitatea la nivel national este de 66 la suta.
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, examen, invatamant, catedra, definitivat,
Dată publicare:
11-08-2016 18:56