Guvernul ofera 25 de milioane de EURO pentru a-i convinge pe profesori sa predea in zone defavorizate. Cum vor fi selectati
Guvernul pune la bataie 25 de milioane de euro din foduri europene pentru a-i convinge pe profesorii buni sa predea si in scolile din zone defavorizate.
Dascalii selectati in program ar putea castiga si de doua-trei ori mai mult decat pana acum si vor primi bani pentru chirie si transport. Este bine de stiut ca toate scolile, primariile, fundatiile sau chiar bisericile din zonele sarace pot aplica pentru banii europeni.
Guvernul s-a inspirat din modelul ''Teach for Romania''. O organizatie non guvernamentala selecteaza pe baza de CV si de interviu tineri absolventi, pe care ii trece apoi printr-un curs de pedagogie pentru ca in final sa ii trimita sa predea in scoli defavorizate din 15 judete aflate in sudul si estul tarii. Profesorii aplica inclusiv metode de predare interactive care pot sa starneasca interesul elevilor, in acele scoli in care rata abandonului este mare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din septembrie primariile, scolile, ong-urile sau chiar bisericile din localitatile defavorizate pot solicita fonduri europene.
Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene: Trebuie sa demonstreze ca e o problema de resurse umane, de retinere sau de atragere a profesorilor bine pregatiti in scolile respective. Ne-am bucura sa fie tineri absolventi sa mearga spre respectivele comunitati, dar pe de alta parte profesori deja buni dar care au perspectiva sa plece din respectivele comunitati am vrea sa-I stabilizam si pe ei.
Scopul final ar fi pregatirea si plata a 5000 de dascali in 150 de scoli defavorizate. Fiecare scoala sau primarie va decide ce beneficii le acorda doritorlor, pe langa leafa.
Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene: Sa dubleze , tripleze, este posibil dat fiind ca salariile sunt mici in invatamant oricum. Poate sa fie vorba de naveta, poate fi vorba de comunicatii, pregatire, training , paleta e foarta larga.
Prioritate vor avea proiectele din zonele marginalizate. In Romania avem peste 2200 astfel de localitati in care traiesc peste 500.000 de oameni.
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, fonduri, ONG, ministrul fondurilor europene,
Dată publicare:
07-08-2016 19:11