Ore mai scurte, vacanțe mai lungi și cursuri online. Cum vor școlile să facă economie la energie de teama facturilor
De teama facturilor mari la gaz și energie electrică, unele instituții de învățământ caută soluții pentru a scădea din costuri. Sunt universități care prelungesc vacanța de iarnă sau școli care scurtează orele de curs.
Există si facultăți care preferă să predea anumite materii în sistem online. Ministerul Educației nu este însă de acord cu aceste variante. Ci ar dori mai curând sprijinul autorităților locale.
La Universitatea de Științele Vieții din Timișoara cursurile se vor ține doar până la ora 16, pentru ca amfiteatrele să nu mai fie luminate seara. De asemenea, a fost prelungită vacanța de iarnă.
Tiberiu Iancu, prorector Universitatea de Științele Vieții: ”Am decis creșterea perioadei de vacanță a studenților din 19 decembrie până în 22 ianuarie, perioadă în care și cadrele didactice și angajații universității, în funcție de numărul de zile de concediu, vor avea și concediu”.
Reprezentații universității speră să scadă astfel costurile cu 15%.
O universitate din Alba se întoarce la cursurile online
Ca să facă economie, senatul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a decis să se întoarcă la sistemul online timp de aproape o lună. Măsura se va aplica de la sfârșitul lui noiembrie.
Daniel Breaz, rector Universitatea 1 Decembrie1918 Alba Iulia: ”Am considerat a fi oportun să legăm și cu vacanța studenților, pentru a reduce cheltuielile și a fi eficienți”.
Economia estimată la consumul de energie, curent și gaze, se ridică undeva la 1 milion de lei pentru perioada în care se vor ține cursurile online, plus vacanța de iarnă, în total 6 săptămani.
Și Universitatea din București a anunțat că facultățile au posibilitatea să își desfășoare până la 30% din cursuri online. Facultatea de Litere va recurge la această metodă.
Un liceu a redus orele de curs cu 5 minute
În Târgu Jiu, un liceu a redus orele de curs, de la 1 octombrie, cu 5 minute.
Cristina Goanță, director Colegiul Național Tudor Vladimirescu, Tg.Jiu: ”O oră se câștigă în fiecare seară. Elevii termină orele la ora 7, prind și microbuzul de navetă și școala beneficiază în această perioadă de o reducere la energie electrică”.
Iarna trecută, factura la gaze a depășit 100.000 de lei în perioada consumului maxim.
Pe de altă parte, Ministerul Educației nu susține trecerea în sistemul online și nici reducerea duratei orelor, pentru că, spun reprezentații ministerului, în urma unei analize făcute la nivel național, bugetul pentru bunuri și servicii asigură cheltuielile cu utilități din învățământul preuniversitar până la finalul anului.
În plus, prin ordonanță de urgență, instituțiile de învățământ de stat beneficiază de prețurile plafonate pentru consum la energie, la tariful de 1 leu/kWh până la 31 august 2023.