Specialiștii în energie avertizează: peste un milion de consumatori vor primi în continuare facturi uriașe
Chiar dacă politicienii ar schimba modul de calcul al facturilor la energie, soluția nu ar ajuta, spun specialiștii în energie.
Aceștia avertizează că peste un milion de consumatori vor primi în continuare facturi mari. Liberalii au propus ca facturile să se calculeze nu doar pe baza consumului de anul trecut, ci a mediei consumului din aceeași perioadă a ultimilor trei ani.
PNL susține că pentru calculul facturii din septembrie 2022 ar trebui să se țină cont de media consumului din aceeași lună a anilor 2021, 2020 și 2019.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Virgil Popescu, ministrul Energiei: Este un consum care nu a fost limitat de preț - în 2021.
Reporter: Facturi de 7-8.000?
Virgil Popescu: Cred că ori sunt greșite, ANRE-ul e cel care verifică piața. N-am văzut decât câteva facturi prezentate de dumneavoastră. La persoane fizice inclusiv ANPC să intre peste furnizorii respectivi și să verifice.
Analiștii spun însă că decizia de schimbare a modului de calcul nu ar ajuta pe nimeni.
Să luăm exemplul unui client care trei ani la rând, în aceeași lună, a avut consum mic de electricitate, sub plafonul actual, de 255 kwh/lună. Decizia nu va influența suma pe care o are de plată. Acest client plătește acum un preț plafonat și va beneficia de reducere.
Factura ar putea fi și de 18 ori mai mare la cel mai scump furnizor
Însă, cine a avut trei ani la rând peste 300 de kwh pe factură, va plăti tot mult. Iar factura va fi si mai mare, chiar dacă acum a făcut economie și a redus consumul.
De pildă, un client care în august 2021 achita pentru consumul lui de peste 300 kwh aproape 241 de lei la factură, la prețurile actuale de pe piață, pentru că nu intră la plafonare, nota de plată poate fi și de 18 ori mai mare la cel mai scump furnizor. Asta în vreme ce în 2020, de pildă, achita 176 de lei.
Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: „Consumul mare nu înseamnă că ești din start bogat, dacă trebuie să-ți încălzești casa, să-ți prepari apa caldă, dacă ai un hidrofor la țară, dacă ai niște mașinării care prelucrează diversele produse pentru a putea să ții o gospodărie înseamnă un consum mai mari de 300 kwh și asta nu înseamnă neapărat că ești și bogat - este o greșeală făcută prin folosofia de aplicare a acestei legi. Probabil că 1 milion de consumatori nu vor beneficia de nicio prevedere, deși nu sunt bogați, foarte mulți au ghinionul că sunt în zone fără alte forme de energie - cum ar fi gazul natural sau în blocuri fără energie termică și sunt puși de a se încălzi pe bază de electricitate”.
Potrivit calculelor facute de „Asociației Energia Inteligentă”, o casă de 150 mp, dacă folosește doar energie electrică la iarnă ar trebui să plătească între 2700 de lei și 3.500 de lei pe lună. Asta înseamnă un salariu mediu pe economie.
Propunerea făcută de PNL trebuie acceptată si de PSD, apoi ordonanța privind energia poate fi modificată în Parlament.