Numărul bărbaților care își iau concediu de paternitate a crescut în România. „Am învățat să apreciez mult mai mult mamele”
Într-o perioadă în care veniturile în familie sunt folosite cu mai multă chibzuință a început să crească numărul celor care intră în concediu de paternitate.
În ultimii trei ani, sunt cu 20% mai mulți tați care au optat să stea acasă cu bebelușii timp de un an sau doi.
În familia Avram acesta este un moment destul de rar în timpul săptămânii. De creșterea Sarei, care - acum are un an și șapte luni, se ocupă în cea mai mare parte din timp tata.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Cadru didactic universitar, mama Sarei s-a întors la serviciu la câteva săptămâni după naștere și în familie Cristi a fost cel care și-a luat doi ani concediu de creștere a copilului.
Cristi Avram, tatăl Sarei: „Atunci când îți dezvolți o carieră profesională, știm foarte bine că timpul petrecut acasă este limitat. Drept urmare am vrut să trăiesc aceste emoții: mersul de-a bușilea sau primele vorbe nu doar prin relatarea lor verbală de către soția mea seara când ajungeam acasă de la muncă”.
Potrivit legii, concediul de creștere a copilului poate fi acordat atât mamei cât și tatălui, până când cel mic implinește doi ani.
Valoarea indemnizației lunare pe care o primește părintele care alege acest concediu este de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, anterioare nașterii copilului și are o limită maximă de 8.500 de lei.
Când familiile decid cine rămâne acasă cu copilul, unii țin cont și de acest aspect.
În cazul lui Cristi Avram, decizia a venit și cu alte plusuri.
Cristi Avram, tatăl Sarei: „Legătura emoțională naturală care s-a creat cu bebelușul este extraordinar de puternică și nu în ultimul rând am învățat să apreciez mult mai mult mamele”.
Iar soția lui și-a putut continua cariera
Anca Avram, mama Sarei: „Am putut să merg liniștită la muncă și să îmi desfășor activitatea în cel mai liniștit mod”.
Potrivit statisticilor întocmite de Ministerul Muncii, numărul taților care au solicitat mai mult de un an concediu de creștere a copilului a crescut în România.
În anul 2021 au fost 7.004 de tați, în 2022 numărul a ajuns la 8.668, iar în 2023, până în septembrie, numărul era de 10.352.
Creșterile sunt mai mari dacă luam în calcul și tatii care au cerut concediu de creștere a copilului o perioadă mai mică de un an.
Raul Giuglea, purtător de cuvânt Ministerul Muncii: „Perioada în care sunt în concediu de creștere a copilului poate fi împărțită între mămică și tătic, astfel încât poate rămâne un an mămica, un an tăticul”.
Ioan Hosu, sociolog: „Deși am văzut că, sigur, există o schimbare de atitudine, dar ea este încă într-o fază destul de redusă. În momentul în care nu vor mai exista decalaje în ceea ce înseamnă recompensele financiare, aceste practici vor fi altele”.
Suedia este țara cu cei mai mulți tați care aleg să intre în concediu de creștere a copilului: aproape 90% dintre ei.