Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Sambata 19 August 2017 19:19
Categorie: Social

La nici trei luni de la obţinerea certificării europene, novacul afumat din Ţară Bârsei le-a adus deja producătorilor o creştere substanţială în vânzări.

Peştele se vinde în Franţa, Italia şi Austria, iar în această toamna va fi promovat la cel mai mare târg agroalimentar din Germania. Este al patrulea aliment românesc recunoscut şi protejat la nivel european, după magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti şi salamul de Sibiu.

Paşaportul european pentru novacul din regiunea Braşovului era râvnit de fabricanţi de peste şase ani. L-au obţinut la începutul verii.

RUXANDRA COC, REPREZENTANT PRODUCĂTOR: ”De când documentaţia a fost aprobată şi avem indicaţie geografică protejată, vânzările au înregistrat un trend ascendent de aproximativ 10 la sută. Vindem în Franţa, dar avem colaborări şi în Germania, Austria, Italia.”

Comisarii europeni au recunoscut că acest pește de munte are calităţi net superioare varietăţii de șes, pe care românii le ştiu mai bine, dar îl aleg cu reticenţă.

”E gras, novacul e un peste gras”, spune un client.

Faţă de novacul crescut la ses, care ajunge la maturitate în 2 ani, cel din Ţară Bârsei e gata de pescuit la năvod după 3 ani. Datorită condiţiilor de mediu, are de două ori mai puţină grăsime. Se prelucrează în fileuri şi se afumă la cald, cu lemn de fag. Produsul finit costă în magazine în jur de 60 de lei kg.

”M-am gândit la o salată simplă, condimentată cu ulei de măsline. Italienii mănâncă peste afumat, de multe ori se mănâncă doar cu lămâie. Cu portocală, mai mănâncă ei”, ne spune un chef.

De fapt, şi novacul neafumat se conformează gusturilor mediteraneene. Aici, bucătarul face un pat din ardei gras, vinete, muguri de pin, tije de ţelină şi ceapă.

Peştele condimentat cu rozmarin, salvie şi usturoi e învelit în hârtie de copt şi legat că o uriaşă bomboană, care se ține la cuptor 30-35 de minute.

Ingredientele premium sunt prima condiţie, că şi alte produse autohtone, să între pe lista scurtă a alimentelor certificate european. Pe masa Comisiei sunt în evaluare încă două propuneri: cârnaţii de Pleşcoi şi caşcavalul de Săveni.

Între timp, producătorii de salam de Sibiu au început să exporte în Spania, Anglia, China şi Canada. Şi primele 300 de kilograme de telemea de Ibăneşti au plecat spre Statele Unite.

De ce nu se aplică în România legea ”51% alimente locale”, aprobată acum un an
De ce nu se aplică în România legea ”51% alimente locale”, aprobată acum un an
VIDEO PROTVPLUS.RO
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
primaria Selari
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori