Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Sambata 19 August 2017 19:19
Categorie: Social

La nici trei luni de la obţinerea certificării europene, novacul afumat din Ţară Bârsei le-a adus deja producătorilor o creştere substanţială în vânzări.

Peştele se vinde în Franţa, Italia şi Austria, iar în această toamna va fi promovat la cel mai mare târg agroalimentar din Germania. Este al patrulea aliment românesc recunoscut şi protejat la nivel european, după magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti şi salamul de Sibiu.

Paşaportul european pentru novacul din regiunea Braşovului era râvnit de fabricanţi de peste şase ani. L-au obţinut la începutul verii.

RUXANDRA COC, REPREZENTANT PRODUCĂTOR: ”De când documentaţia a fost aprobată şi avem indicaţie geografică protejată, vânzările au înregistrat un trend ascendent de aproximativ 10 la sută. Vindem în Franţa, dar avem colaborări şi în Germania, Austria, Italia.”

Comisarii europeni au recunoscut că acest pește de munte are calităţi net superioare varietăţii de șes, pe care românii le ştiu mai bine, dar îl aleg cu reticenţă.

Romanii, locul 2 mondial la consumul de seminte. Medicii spun ca pot fi foarte periculoase pentru sanatate

”E gras, novacul e un peste gras”, spune un client.

Faţă de novacul crescut la ses, care ajunge la maturitate în 2 ani, cel din Ţară Bârsei e gata de pescuit la năvod după 3 ani. Datorită condiţiilor de mediu, are de două ori mai puţină grăsime. Se prelucrează în fileuri şi se afumă la cald, cu lemn de fag. Produsul finit costă în magazine în jur de 60 de lei kg.

”M-am gândit la o salată simplă, condimentată cu ulei de măsline. Italienii mănâncă peste afumat, de multe ori se mănâncă doar cu lămâie. Cu portocală, mai mănâncă ei”, ne spune un chef.

De fapt, şi novacul neafumat se conformează gusturilor mediteraneene. Aici, bucătarul face un pat din ardei gras, vinete, muguri de pin, tije de ţelină şi ceapă.

Peştele condimentat cu rozmarin, salvie şi usturoi e învelit în hârtie de copt şi legat că o uriaşă bomboană, care se ține la cuptor 30-35 de minute.

Ingredientele premium sunt prima condiţie, că şi alte produse autohtone, să între pe lista scurtă a alimentelor certificate european. Pe masa Comisiei sunt în evaluare încă două propuneri: cârnaţii de Pleşcoi şi caşcavalul de Săveni.

Între timp, producătorii de salam de Sibiu au început să exporte în Spania, Anglia, China şi Canada. Şi primele 300 de kilograme de telemea de Ibăneşti au plecat spre Statele Unite.

De ce nu se aplică în România legea ”51% alimente locale”, aprobată acum un an

De ce nu se aplică în România legea ”51% alimente locale”, aprobată acum un an

VIDEO PROTVPLUS.RO

Sfantul Ilie

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Tradiții și superstiții de Sf. Ilie: ritualul fetelor nemăritate

Câinele care a păzit un biciclist accidentat pe munte a fost adoptat

E criză de ciobani iar fermierii dau vina pe ajutoarele sociale. Salariul primit de un cioban priceput

Noi reguli în cazul copiilor care călătoresc în străinătate. Ministerul de Interne a modificat legea

Românii, fideli locului de muncă și colegi buni. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Un reprezentant al diasporei spune că mai mulți români au intenția de a ”vizita” Capitala pe 10 august

andreea

Mărturisirile Andreei, tânăra salvată de organele prelevate de la un copil: "Nu mi-a fost frică"

Noua campanie online care încurajează tinerii să meargă la piață. Efectul asupra fermierilor

Oamenii din Bacău au ieşit în stradă: de cinci zile nu au apă potabilă. Explicaţia autorităţilor

Atenție la consumul de ciuperci. Pericolele la care se expun cei care cumpără de pe stradă

Tabăra de supravieţuire cu Tibi Ușeriu! Cine sunt norocoşii care vor urca pe munte alături de el

Opt decenii de la moartea Reginei Maria. Slujbă de comemorare la Săvârșin