Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Sambata 19 August 2017 19:19
Categorie: Social

La nici trei luni de la obţinerea certificării europene, novacul afumat din Ţară Bârsei le-a adus deja producătorilor o creştere substanţială în vânzări.

Peştele se vinde în Franţa, Italia şi Austria, iar în această toamna va fi promovat la cel mai mare târg agroalimentar din Germania. Este al patrulea aliment românesc recunoscut şi protejat la nivel european, după magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti şi salamul de Sibiu.

Paşaportul european pentru novacul din regiunea Braşovului era râvnit de fabricanţi de peste şase ani. L-au obţinut la începutul verii.

RUXANDRA COC, REPREZENTANT PRODUCĂTOR: ”De când documentaţia a fost aprobată şi avem indicaţie geografică protejată, vânzările au înregistrat un trend ascendent de aproximativ 10 la sută. Vindem în Franţa, dar avem colaborări şi în Germania, Austria, Italia.”

Comisarii europeni au recunoscut că acest pește de munte are calităţi net superioare varietăţii de șes, pe care românii le ştiu mai bine, dar îl aleg cu reticenţă.

”E gras, novacul e un peste gras”, spune un client.

Faţă de novacul crescut la ses, care ajunge la maturitate în 2 ani, cel din Ţară Bârsei e gata de pescuit la năvod după 3 ani. Datorită condiţiilor de mediu, are de două ori mai puţină grăsime. Se prelucrează în fileuri şi se afumă la cald, cu lemn de fag. Produsul finit costă în magazine în jur de 60 de lei kg.

”M-am gândit la o salată simplă, condimentată cu ulei de măsline. Italienii mănâncă peste afumat, de multe ori se mănâncă doar cu lămâie. Cu portocală, mai mănâncă ei”, ne spune un chef.

De fapt, şi novacul neafumat se conformează gusturilor mediteraneene. Aici, bucătarul face un pat din ardei gras, vinete, muguri de pin, tije de ţelină şi ceapă.

Peştele condimentat cu rozmarin, salvie şi usturoi e învelit în hârtie de copt şi legat că o uriaşă bomboană, care se ține la cuptor 30-35 de minute.

Ingredientele premium sunt prima condiţie, că şi alte produse autohtone, să între pe lista scurtă a alimentelor certificate european. Pe masa Comisiei sunt în evaluare încă două propuneri: cârnaţii de Pleşcoi şi caşcavalul de Săveni.

Între timp, producătorii de salam de Sibiu au început să exporte în Spania, Anglia, China şi Canada. Şi primele 300 de kilograme de telemea de Ibăneşti au plecat spre Statele Unite.

De ce nu se aplică în România legea ”51% alimente locale”, aprobată acum un an
De ce nu se aplică în România legea ”51% alimente locale”, aprobată acum un an
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Irina Loghin, petrecere de ziua ei

16:03
LA MARUTA
Emil Rengle, despre scandalurile din Ferma

16:43
LA MARUTA
Provocarea culinară pentru Bogdan Ioan

04:59
CÂNTĂ ACUM CU MINE
Tibi Scobiola: "cea mai mare realizare a mea este fiul meu"

01:37
CÂNTĂ ACUM CU MINE
Cum să compui o piesă într-o zi cu jurații de la Cântă acum cu mine

03:39
VORBESTE LUMEA
Jorge a spus adevărul din Ferma. "Am avut un sentiment ciudat cand am cunoscut-o pe Brigitte"
Jorje a fost alături de noi la Vorbește Lumea și ne-a spus câte ceva despre experiența din Ferma.

12:31
VORBESTE LUMEA
Cântă acum cu mine, un show pentru toată familia. Dana Dorian, Ciprian Teodorescu si Adrian Nour printre concurenții emisiunii
Cei 100 sunt pregătiți să intre in show-ul Canta acum cu mine. Loredana, este gazda emisiunii din 3 Martie la PRO TV!

09:54
VORBESTE LUMEA
Află cum ești in functie de zodie, familist sau aventurier?

16:30
VORBESTE LUMEA
Care sunt jucăriile potrivite pe care trebuie să le cumperi copilului tau. Specialistul Marius Zanfir ne vorbește
Unele jucării pe care le dăruim copiilor, pot face mai mult rau decat bine. Tu stii sa gestionezi aceasta situatie?

08:09
VORBESTE LUMEA
METEO: Cum e vremea astăzi?
Temperaturile maxime vor fi între 5 și 15 grade celsius

00:42
batrani azil
Bătrâni ţinuţi în mizerie, într-un azil din Timişoara. Cât plăteau pentru cazare
Vești rele pentru elevi. Anul școlar 2019-2020 începe mai devreme și dispare o vacanță
Servicii stomatologice gratuite pentru persoane asistate social. Medicii fac voluntariat
Localnicii din Delta Dunării au dat foc la stuf, intenționat. Risc ridicat de incendii
Poliția, la o clinică medicală de înfrumusețare. Ce nereguli au descoperit autoritățile
Noul curent apărut după Millennials şi X. Ce este generația Z: ”Au așteptări ridicate”
operatiune de salvare
Au plecat în drumeție pe munte, după care au cerut ajutor. Ce au pățit 12 turiști
”Ești înregistrat, puișor! Te spun la Poliție!”. Convorbire de tip „metoda accidentul”
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit