Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Sambata 19 August 2017 19:19
Categorie: Social

La nici trei luni de la obţinerea certificării europene, novacul afumat din Ţară Bârsei le-a adus deja producătorilor o creştere substanţială în vânzări.

Peştele se vinde în Franţa, Italia şi Austria, iar în această toamna va fi promovat la cel mai mare târg agroalimentar din Germania. Este al patrulea aliment românesc recunoscut şi protejat la nivel european, după magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti şi salamul de Sibiu.

Paşaportul european pentru novacul din regiunea Braşovului era râvnit de fabricanţi de peste şase ani. L-au obţinut la începutul verii.

RUXANDRA COC, REPREZENTANT PRODUCĂTOR: ”De când documentaţia a fost aprobată şi avem indicaţie geografică protejată, vânzările au înregistrat un trend ascendent de aproximativ 10 la sută. Vindem în Franţa, dar avem colaborări şi în Germania, Austria, Italia.”

Comisarii europeni au recunoscut că acest pește de munte are calităţi net superioare varietăţii de șes, pe care românii le ştiu mai bine, dar îl aleg cu reticenţă.

”E gras, novacul e un peste gras”, spune un client.

Faţă de novacul crescut la ses, care ajunge la maturitate în 2 ani, cel din Ţară Bârsei e gata de pescuit la năvod după 3 ani. Datorită condiţiilor de mediu, are de două ori mai puţină grăsime. Se prelucrează în fileuri şi se afumă la cald, cu lemn de fag. Produsul finit costă în magazine în jur de 60 de lei kg.

”M-am gândit la o salată simplă, condimentată cu ulei de măsline. Italienii mănâncă peste afumat, de multe ori se mănâncă doar cu lămâie. Cu portocală, mai mănâncă ei”, ne spune un chef.

De fapt, şi novacul neafumat se conformează gusturilor mediteraneene. Aici, bucătarul face un pat din ardei gras, vinete, muguri de pin, tije de ţelină şi ceapă.

Peştele condimentat cu rozmarin, salvie şi usturoi e învelit în hârtie de copt şi legat că o uriaşă bomboană, care se ține la cuptor 30-35 de minute.

Ingredientele premium sunt prima condiţie, că şi alte produse autohtone, să între pe lista scurtă a alimentelor certificate european. Pe masa Comisiei sunt în evaluare încă două propuneri: cârnaţii de Pleşcoi şi caşcavalul de Săveni.

Între timp, producătorii de salam de Sibiu au început să exporte în Spania, Anglia, China şi Canada. Şi primele 300 de kilograme de telemea de Ibăneşti au plecat spre Statele Unite.

De ce nu se aplică în România legea ”51% alimente locale”, aprobată acum un an
De ce nu se aplică în România legea ”51% alimente locale”, aprobată acum un an
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

15:14
VORBESTE LUMEA
"Cireșica" ia lectii de la un campion
Nicole a jucat tenis cu Victor Hanescu

04:09
VORBESTE LUMEA
Florin Grozea si sotia, vara premierelor
Ioana Grozea:" Ultima zi in Malaga a fost cea mai relaxanta"

08:19
VORBESTE LUMEA
Dana Savuica, o noua provocare
Dana Savuica a avut grija de o gospodarie din Bucovina

04:01
VORBESTE LUMEA
Ultimele pregatiri pentru nunta si botez
R Ciuhulescu: "Nu pot sa dorm noaptea, am emotii"

11:08
VORBESTE LUMEA
Povestea Balerinei de la Romanii au talent
George Badea: "Cariera Biancai inseamna satisfactie si sacrificiu"

09:58
VISURI LA CHEIE
Familia Dinuta a trecut peste orice problema, cu zambetul pe buze
Au ramas uniti, in ciuda a orice, insa nu au reusit sa-si contruiasca o casuta

05:39
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
studenta
Cursuri de DJ, artele jocurilor sau fashion. Studenții români pleacă la specializări cu 97% rata de angajare
Apel pentru salvarea unei adolescente. Adela a fost diagnosticată cu tumoare pe creier
Visuri la Cheie. O nouă șansă pentru familia Dinuță: „Trebuie să ne acomodăm, acum visăm!” VIDEO
Preoții au declanșat operațiunea ”vino la referendum” în școli. Patriarhia nu vede nimic rău
Mai multe străzi din București sunt pline de gunoaie. Locuitorii sectorului 3, disperați
Explicația unui român care preferă să stea la coadă, în loc să își depună formularele pe internet
asistati social
Asistaţi social, trimişi la interviuri de angajare de primar. "Ba sunt bolnavi, ba au copii mici"
„Let`s Do It, Romania!”: Peste 338 000 de voluntari au participat la Ziua de Curățenie Națională de pe 15 septembrie
7 mese rapide, fără gătire, pentru zilele caniculare de vară
Primele 4 meserii care vor dispărea în 25 de ani. Oamenii vor avea colegi roboți
Cum putem evita risipa de alimente
Personaje de poveste la Festivalul Sinaia Forever. Mii de oameni au admirat spectacolul