Nou trend printre românii cu bani. Proprietarii de restaurante se adaptează și le satisfac dorințele

×
Codul embed a fost copiat

Să mergi la restaurant ca la piaţă, adică să ai garanţia că ce vei alege tu dintr-o vitrină este cât se poate de proaspăt şi va fi preparat exact după gustul tău, acesta este cel mai nou trend printre clienţii cu dare de mână.

Este vorba aşadar despre un tip de local care lucrează exclusiv cu carne proaspătă, adusă în doar câteva ore de la furnizori aflaţi şi la mii de kilometri. Costurile mari de transport fac ca o masă cu peşte din Spania sau din Tanzania, sau cu viţa din Uruguay să fie semnificativ mai scumpă decât la un restaurant clasic.

Restaurantele numite "fresh market" sunt ca un loc de joacă. După 10 ani petrecuţi în Irlanda, un orădean a venit acasă cu un concept tot mai popular în vestul Europei, în care a ivestit 300.000 de euro.

Dani Galea, proprietar: ''Noi producem steak burgerii noştri, cârnăciorii noştri, semipreparatele. O măcelărie urbană, care să răspundă nevoilor consumatorului modern, şi la măcelăria asta i-am ataşat practic şi un grill. Practic, clientul caută tot mai mult să afle sursa de unde e produsul, cum e gătit produsul, contează tot mai mult că produsul e gătit din proaspăt.”

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

O caserolă de luat la pachet costă între 15 şi 20 de lei, iar porţiile generoase, preparate pe loc, cam 40 de lei.

La fel de atrăgătoare sunt şi câteva vitrine cu piese tranşate cu mare fineţe, din vită şi oaie. Dacă le iei pentru acasă, costă între 200 şi 400 de lei kilogramul.

Iosif Ștefănescu, bucătar şef: ”Vine din Noua Zeelandă, avem carne proaspătă care vine din Uruguay, din Statele Unite, mai aproape de noi din Polonia. Implică nişte costuri, regăsite bineînţeles în costurile farfuriilor. Noi prezentăm carnea şi în funcţie de cum arată, cum miroase, cum o simte clientul o mutăm imediat pe grătarul de cărbuni.”

Cu acelaşi concept care timid începe să prindă şi la noi, şi un importator de peste a încercat marea cu degetul.

Cristian Dărmănescu, furnizor de pește: ”Vindem 4-500 de kg de peşte pe săptămână. Aşa au fost din start ideea şi conceptul nostru. La nouă luni de la deschidere, reuşim să ne acoperim cheltuielile şi avem perspective bune.”

Un pește-spadă de 2 metri lungime şi 30 de kg, pescuit acum două zile din portul Vigo din Spania, la 3.600 de km distanţă, a ajuns dimineaţa în vitrina restaurantului şi a început să fie porţionat. Şi odată cu el un ton de 80 de kg, adus în mai puţin de o zi din portul grecesc Pireu. În restaurant sunt disponibile zilnic în jur de 25 de specii de peste sălbatic.

Salatele marine pleacă de la 30 de lei; preţurile pentru meniu sunt însă flexibile, pentru că depind de "captura zilei", de cum au mers bursele de peşte şi cât de scump a fost transportul până la Bucureşti.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
De ce revin în țară românii din străinătate. Tiberius s-a întors după ce a făcut o descoperire neașteptată
De ce revin în țară românii din străinătate. Tiberius s-a întors după ce a făcut o descoperire neașteptată

Aproape ignorat de statisticile oficiale, un fenomen îmbucurător are loc în țară. Tot mai mulți dintre românii plecați în străinătate se întorc acasă. Aproape o jumătate de milion au revenit în ultimii trei ani.

Studiu World Vision: Pentru un sfert dintre copii, masa primită la școală e tot ce mănâncă într-o zi
Studiu World Vision: Pentru un sfert dintre copii, masa primită la școală e tot ce mănâncă într-o zi

Programul Naţional ”Masă Sănătoasă” (PNMS) a fost implementat în mod real în aproximativ o treime (36%) dintre cele 450 de unităţi şcolare selectate, în primul semestru al anului şcolar 2023-2024, arată un studiu realizat de World Vision România.

Este lege. Ce drepturi au de acum persoanele cu handicap însoțite de câini ghid
Este lege. Ce drepturi au de acum persoanele cu handicap însoțite de câini ghid

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care prevede că persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine, alte spaţii, cu câini ghid.  

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.