Nou trend printre românii cu bani. Proprietarii de restaurante se adaptează și le satisfac dorințele

×
Codul embed a fost copiat

Să mergi la restaurant ca la piaţă, adică să ai garanţia că ce vei alege tu dintr-o vitrină este cât se poate de proaspăt şi va fi preparat exact după gustul tău, acesta este cel mai nou trend printre clienţii cu dare de mână.

Este vorba aşadar despre un tip de local care lucrează exclusiv cu carne proaspătă, adusă în doar câteva ore de la furnizori aflaţi şi la mii de kilometri. Costurile mari de transport fac ca o masă cu peşte din Spania sau din Tanzania, sau cu viţa din Uruguay să fie semnificativ mai scumpă decât la un restaurant clasic.

Restaurantele numite "fresh market" sunt ca un loc de joacă. După 10 ani petrecuţi în Irlanda, un orădean a venit acasă cu un concept tot mai popular în vestul Europei, în care a ivestit 300.000 de euro.

Dani Galea, proprietar: ''Noi producem steak burgerii noştri, cârnăciorii noştri, semipreparatele. O măcelărie urbană, care să răspundă nevoilor consumatorului modern, şi la măcelăria asta i-am ataşat practic şi un grill. Practic, clientul caută tot mai mult să afle sursa de unde e produsul, cum e gătit produsul, contează tot mai mult că produsul e gătit din proaspăt.”

Citește și
prime sarbatori
Unele companii oferă și anul acesta bonusuri de sărbători. Bani, vouchere și zile libere pentru angajați

O caserolă de luat la pachet costă între 15 şi 20 de lei, iar porţiile generoase, preparate pe loc, cam 40 de lei.

La fel de atrăgătoare sunt şi câteva vitrine cu piese tranşate cu mare fineţe, din vită şi oaie. Dacă le iei pentru acasă, costă între 200 şi 400 de lei kilogramul.

Iosif Ștefănescu, bucătar şef: ”Vine din Noua Zeelandă, avem carne proaspătă care vine din Uruguay, din Statele Unite, mai aproape de noi din Polonia. Implică nişte costuri, regăsite bineînţeles în costurile farfuriilor. Noi prezentăm carnea şi în funcţie de cum arată, cum miroase, cum o simte clientul o mutăm imediat pe grătarul de cărbuni.”

Cu acelaşi concept care timid începe să prindă şi la noi, şi un importator de peste a încercat marea cu degetul.

Cristian Dărmănescu, furnizor de pește: ”Vindem 4-500 de kg de peşte pe săptămână. Aşa au fost din start ideea şi conceptul nostru. La nouă luni de la deschidere, reuşim să ne acoperim cheltuielile şi avem perspective bune.”

Un pește-spadă de 2 metri lungime şi 30 de kg, pescuit acum două zile din portul Vigo din Spania, la 3.600 de km distanţă, a ajuns dimineaţa în vitrina restaurantului şi a început să fie porţionat. Şi odată cu el un ton de 80 de kg, adus în mai puţin de o zi din portul grecesc Pireu. În restaurant sunt disponibile zilnic în jur de 25 de specii de peste sălbatic.

Salatele marine pleacă de la 30 de lei; preţurile pentru meniu sunt însă flexibile, pentru că depind de "captura zilei", de cum au mers bursele de peşte şi cât de scump a fost transportul până la Bucureşti.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave! Englezii susțin că grupa în care poate ajunge România la Mondial a fost măsluită
Acuzații grave! Englezii susțin că grupa în care poate ajunge România la Mondial a fost măsluită
Citește și...
Unele companii oferă și anul acesta bonusuri de sărbători. Bani, vouchere și zile libere pentru angajați
Unele companii oferă și anul acesta bonusuri de sărbători. Bani, vouchere și zile libere pentru angajați

Moș Crăciun ajunge anul acesta în cele mai multe firme și companii.

Studiu: Trei sferturi dintre români nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute. Se împrumută de la familie ori fac rate
Studiu: Trei sferturi dintre români nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute. Se împrumută de la familie ori fac rate

Cei mai mulți dintre noi suntem într-un echilibru financiar fragil. Potrivit unui studiu recent, în fața unor cheltuieli mari, neprevăzute, trei sferturi dintre români rămân fără resurse. Se împrumută de la familie, prieteni, ori fac rate.

Studiu îngrijorător: 13% dintre elevii de 10-14 ani au fumat, 30% au consumat alcool cel puțin o dată
Studiu îngrijorător: 13% dintre elevii de 10-14 ani au fumat, 30% au consumat alcool cel puțin o dată

Aproximativ 69% din elevi participă zilnic la jocuri online, 30% au consumat alcool cel puţin o dată, iar 13% au fumat, arată un studiu privind adicțiile adolescenților.

Recomandări
Alegeri locale 2025. Pentru a vota este nevoie de un document de identitate. Ce trebuie să știe cei cu carte electronică
Alegeri locale 2025. Pentru a vota este nevoie de un document de identitate. Ce trebuie să știe cei cu carte electronică

Sute de tehnicieni STS lucrează în schimburi în aceste zile, ca să rezolve problemele ce apar în secții. Deja sunt ocupați, pentru că în sâmbătă seară se pun în funcțiune tabletele pentru înregistrarea și verificarea alegătorilor.

R. Moldova a solicitat energie de avarie din România, după ce sudul Ucrainei a rămas fără curent în urma atacurilor rusești
R. Moldova a solicitat energie de avarie din România, după ce sudul Ucrainei a rămas fără curent în urma atacurilor rusești

Moldelectrica a anunțat că atacurile rusești din regiunea Odesa au lăsat fără curent sudul Ucrainei și au afectat fluxurile energetice din zonă.

A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița, însă poate fi folosită doar la toalete
A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița, însă poate fi folosită doar la toalete

A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița. Va dura, însă, până va ajunge peste tot, pentru că rețeaua are peste 700 de kilometri.