Mureșenii au început să-și pună fotovoltaice și pe casele de patrimoniu. ”Foarte frumos a aranjat acolo”
Utile și prietenoase cu mediul, panourile fotovoltaice sunt zărite din ce în ce mai des pe acoperișuri. Problema este că au început să apară și pe casele de patrimoniu.
Inclusiv în situl rural Saschiz, din județul Mureș. Deși localitatea este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, nimic nu-i oprește pe localnici în goana după confort.
Localitate Saschiz face parte din patrimoniul mondial UNESCO, inclusiv datorită valorii arhitecturale a caselor, şurilor și acoperişurilor, făcute din ţiglă sub formă de solzi. Acum, proprietarii caselor din zonă vor să-și facă viața mai ușoară și să monteze panouri fotovoltaice. Iar asta a devenit, dintr-o realizare, o problemă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ovidiu Șoaită, primar localitatea Saschiz: ”Proprietarii de case, de pensiuni, de tot ce au, pot să își instaleze panouri fotovoltaice fără nici un fel de prevedere legală, în sensul de a nu deteriora aspectul monumentului istoric. Sunt câteva montate, cum va arăta tot a doua casă cu panouri fotovoltaice care au un aspect industrial”.
Panourile amplasate pe acoperișuri sunt vizibile din punctele de interes pentru turiști, precum Cetatea Ţărănească sau Turnul Bisericii Evanghelice.
Arhitect: ”Nu se pot altera cu panouri fotovoltaice”
”Localnic: ”Îmi place și mie, că am casă veche, îmi place să rămână, dar întreținere, să pun geamuri noi, la fel costă mulți bani, dar toate aste costă și eu nu am bani”.
Localnic: ”Foarte frumos a aranjat acolo doamna, a cumpărat de trei ani și ea a zugrăvit-o frumos, a lăsat așa cum o fost ea”.
Localnic: ”Nu știm când au început, dar am văzut că s-au pus și aici”.
Localnic: ”Am investit foarte mult în casa asta, am renovat-o și la anul ne gândim să devenim independenți energetic. Aici casa e contra soarelui. Vedem cum spun și specialiștii, să nu afectăm vechile locuințe, modernizate, dar cu bun simț”.
Angela Covaci, arhitect: ”Zonele construite protejate, indiferent că sunt patrimoniu UNESCO sau patrimoniu românesc, ar trebui să fie respectate de toată lumea. Nu se pot altera cu panouri fotovoltaice”.
Autoritățile locale consideră că acestea pot fi amplasate şi în curţi, acolo unde bate mai mult soarele.
Sursa: Pro TV
Etichete: mures, case, panouri fotovoltaice, patrimoniu, patrimoniul unesco,
Dată publicare:
09-06-2023 09:01