BBC: ”Panourile solare - un dezastru ecologic care urmează să se producă?”. Expert: ”Este momentul să ne gândim la asta”
Deși sunt promovate în întreaga lume ca fiind o armă crucială în reducerea emisiilor de carbon, panourile solare au o durată de viață de numai 25 de ani.
Iar experții spun că miliarde de panouri vor trebui, în cele din urmă, să fie eliminate și înlocuite.
"Lumea a instalat mai mult de un terawatt de capacitate solară. Panourile solare obișnuite au o capacitate de aproximativ 400W, așa că, dacă se iau în calcul atât acoperișurile, cât și fermele solare, ar putea exista până la 2,5 miliarde de panouri solare.", spune Dr. Rong Deng, expert în reciclarea panourilor solare la Universitatea New South Wales din Australia, citat de BBC News.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit guvernului britanic, în Marea Britanie există zeci de milioane de panouri solare. Însă lipsește infrastructura specializată pentru a le dezmembra și a le recicla.
Experții în energie cer guvernului să ia măsuri urgente pentru a preveni un dezastru ecologic global iminent.
"Va fi un munte de deșeuri până în 2050, dacă nu pornim acum lanțurile de reciclare", spune Ute Collier, director adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.
"Producem din ce în ce mai multe panouri solare - ceea ce este grozav - dar cum ne vom ocupa de deșeuri?", se întreabă ea.
Se speră că un pas important va fi făcut la sfârșitul lunii iunie, când se va deschide oficial în Franța prima fabrică din lume dedicată reciclării complete a panourilor solare.
ROSI, compania specializată în reciclarea panourilor solare care deține instalația din orașul alpin Grenoble, speră ca, în cele din urmă, să poată extrage și reutiliza 99% din componentele unei unități.
Pe lângă reciclarea fațadelor de sticlă și a ramei de aluminiu, noua fabrică poate recupera aproape toate materialele prețioase conținute în panouri, cum ar fi argintul și cuprul, care sunt de obicei unele dintre cele mai greu de extras.
Aceste materiale rare pot fi ulterior reciclate și refolosite pentru a fabrica noi unități solare mai puternice.
Metodele convenționale de reciclare a panourilor solare recuperează cea mai mare parte a aluminiului și a sticlei, dar ROSI spune că sticla, în special, este de o calitate relativ scăzută.
Sticla recuperată prin aceste metode poate fi folosită pentru a crea plăci sau pentru sablare - poate fi, de asemenea, amestecată cu alte materiale pentru a face asfalt - dar nu poate fi folosită în aplicații în care este necesară o sticlă de înaltă calitate, cum ar fi producția de noi panouri solare.
Capacitatea de generare a energiei solare la nivel mondial a crescut cu 22% în 2021. În fiecare lună, în Marea Britanie se montează aproximativ 13.000 de panouri solare fotovoltaice (PV) - majoritatea pe acoperișurile caselor private.
În multe cazuri, unitățile solare devin relativ nerentabile înainte de a ajunge la sfârșitul duratei de viață preconizate. La intervale regulate apar modele noi, mai eficiente, ceea ce înseamnă că se poate dovedi că este mai ieftin să se înlocuiască panourile solare vechi de numai 10 sau 15 ani cu versiuni actualizate.
În cazul în care tendințele actuale de creștere se mențin, spune doamna Collier, volumul de panouri solare vechi ar putea fi uriaș.
"Până în 2030, credem că vom avea patru milioane de tone [de deșeuri] - ceea ce este încă gestionabil - dar până în 2050, am putea ajunge la peste 200 de milioane de tone la nivel global".
Pentru a pune acest lucru în perspectivă, trebuie precizat faptul că, în prezent, lumea produce în total 400 de milioane de tone de plastic în fiecare an.
Provocările reciclării
Motivul pentru care există atât de puține facilități de reciclare a panourilor solare este că până de curând nu au existat prea multe deșeuri care să fie procesate și reutilizate.
Prima generație de panouri solare de uz casnic abia acum se apropie de sfârșitul duratei sale de viață utilă. Având în vedere că aceste unități se apropie acum de ”pensionare”, experții spun că este nevoie de măsuri urgente.
"Acum este momentul să ne gândim la acest lucru", spune Collier.
Franța este deja un lider printre națiunile europene în ceea ce privește prelucrarea deșeurilor fotovoltaice, spune Nicolas Defrenne. Organizația sa, Soren, colaborează cu ROSI și cu alte firme, coordonând dezafectarea panourilor solare din toată Franța.
"Cel mai mare [pe care l-am dezafectat] a durat trei luni", își amintește Defrenne.