Proiect privind prosumatorii mici. Aceștia vor intra în rețea la cel mult o lună de la data înregistrării
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a pus în dezbatere publică un nou regulament pentru prosumatori, cum sunt numiți cei care au panouri fotovoltaice și livrează energie în rețeaua publică.
Printre modificările propuse este prevăzută și scurtarea termenelor de racordare la rețea, pentru care în trecut unii cetățeni spun că au așteptat și șase luni. În acest moment în România sunt înscriși peste 48.000 de prosumatori.
Principala modificare este aceea că prosumatorii mici, cu putere instalată de cel mult 10,8 kw, vor intra în rețea la cel mult o lună de la data înregistrării.
După ce prosumatorul emite cererea de racordare, operatorul de distribuție trebuie să răspundă în cinci zile dacă își dă acceptul sau daca este nevoie de modificări. După alte cinci zile de la momentul în care distribuitorul primește dosarul complet al instalației de utilizare, înlocuiește contorul și în maximum 10 zile trebuie să transmită prosumatorului certificatul de racordare. Asfel, întreg procesul nu trebuie să depășească o lună de la momentul înregistrarii.
Până acum oamenii așteptau câteva luni să fie racordați la rețea. Proiectul promite să scurteze acest timp.
Dumitru Luță - vicepresedintele unei asociații de prosumatori: „Avem mulți vitori prosumatori care așteaptă cu lunile racordarea la rețea. 7-8 și acum sunt cazuri. În zona Alba sunt multe cazuri nu sunt declarati prosumatori, nu se instalează acel contor inteligent, pe motivul că nu au suficiente contoare. Mai devreme am vorbit cu cineva, a așteptat 8 luni.”
În România sunt peste 48.000 de prosumatori, dar numărul se va dubla cel puțin anul acesta datorită programului ”Casa Verde”. Specialiștii spun, însă, că sistemul are multe probleme.
Dalia Stoian: „Realitatea este că sunt și dificultăți ale rețelei. Sunt zone care necesită investiții în infrastructură, în transformatoare pentru a mări capacitatea și a putea primi noi prosumatori în zonele respective. Alte întârzieri sunt date și de materialele care vin mai târziu, contorul, dar și echipamentele sistemului fotovoltaic.”
Proiectul ANRE este în dezbatere publică până pe 15 mai.