Programul „Casa Verde”. Până acum, 43.000 de români s-au înscris pentru montarea panourilor fotovoltaice
Programul ''Casa Verde'' a ajuns la jumătate. Până acum, peste 43 de mii de români au reuşit să se înscrie şi îşi vor monta panouri fotovoltaice pe banii statului.
Numai marți, bugetul de 240 de milioane de lei alocat regiunii nord-vest, din care fac parte 6 judeţe, a fost epuizat în 3 minute. Cei care nu au prins fonduri de la stat vor da din buzunarele lor, doar că meşterii, nu mai fac față comenzilor.
Pentru regiunea Nord Vest au existat 12.000 de locuri care s-au ocupat în 3 minute. În doar două minute, aplicaţia Casa Verde a întregistrat peste 770.000 de accesări.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cele mai multe dosare acceptate au fost în județul Bihor - 3055, urmat de Cluj şi Maramureş iar cele mai puține în județul Sălaj - 1151. Distribuția banilor pe regiuni s-a făcut în funcție de numărul de locuințe intabulate, iar pentru cele 6 județe din nord vest bugetul a fost de 240 de milioane de lei.
Până acum, în 4 sesiuni din 8 s-au înscris 43.000 de proprietari de case, iar reprezentanții proiectului se aşteaptă ca numărul acestora să se dubleze. De vineri se pot înscrie cei din județele care aparțin regiunii Sud Est adică Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea. Urmează cei din Muntenia Sus, care au şi cel mai mare buget, peste 280 de milioane, care înseamnă mai mult de 14.000 de dosare acceptate. Județele din regiunile sud vest și vest sunt ultimele și au la dispoziție câte 3 zile fiecare.
Administratorii firmelor care montează panouri fotovoltaice spun că cererea a crescut cu 25 de procente față de anii trecuți. Iar cei care nu au reușit să prindă finanțarea sunt gata să plătească din banii lor. O persoană fizică achită cu 15% mai puțin decât ar plăti statul.
Dan Tudose - specialist fotovoltaice: ”Având în vedere că subvenția de 20 000 de lei înseamnă şi un termen de finanțare mai mare, beneficiarii îşi pot instala sisteme fotovoltaice din fonduri proprii la un cost cu 10-15 % mai mic. De la instalare până la decontarea sistemului avem 4 luni sau 6 luni, costul cu sistemele fotovoltaice din fonduri proprii este mai mic decât cel prin programul de subvenționare”.
Florian Petrică - administrator firmă: ”Da, sunt multe persoanea care aleg această variantă din fonduri propri pentru că nu mai au răbdare să aştepte noile sesiuni, pentru că, după cum aţi văzut sunt tot mai rare”.
În această fază a proiectului sunt analizate şi dosarele instalatorilor, care speră să înceapă treaba din luna septembrie.