Mici, dar pot cuceri lumea. Cum au ajuns mititeii romanesti vedete in reviste culinare din strainatate
La cateva luni dupa ce birocratii europeni au permis accesul micilor preparati clasic cu bicarbonat in tarile comunitare, micii nostri au ajuns vedete in reviste culinare din strainatate si pe blogurile unor pasionati.
In timp ce majoritatea strainilor spun ca micii nostri inseamna dragoste la prima degustare, aflati ca si consumul intern este in crestere. In prima jumatate a anului s-au mancat 13.000 de tone de mititei.
"Niste prieteni mi-au spus ca atunci cand vii ca turist cu cortul in Romania, o mancare pe care trebuie sa o incerci neaparat sunt micii. Chiar arata a mancare adevarata! Si sunt sigur ca sunt deliciosi", spune un turist.
Asa face publicitate micilor un englez care a publicat pas cu pas reteta pe internet.
Uneori e suficienta o postare pe internet ca sa starneasca o moda. De ce n-ar fi posibil ca peste cativa ani micii sa fie in meniul mai multor pub-uri londoneze? Sau in listele de gustari calde ale teraselor din Budapesta? Nu mai exista niciun impediment birocratic.
De pe 25 iunie Uniunea Europeana permite exportul acestui produs, cu tot cu bicarbonatul de sodiu din reteta consacrata.
Culmea, tocmai substanta chimica ce a starnit mari controverse i-a facut pe irlandezi sa aprecieze "Romanian Street Food", asa cum au fost infatisati micii in cea mai citita revista culinara glossy tiparita in Dublin. Un bucatar roman de acolo confirma reactiile pozitive.
Nimeni nu exporta in prezent mici proaspeti, asa ca restaurantele romanesti de afara gatesc din cei congelati. Va fi greu pentru cei care vor dezvolta nisa sa le ofere strainilor prospetimea de aici.
Intre cele peste 13.000 de tone de mici vandute in tara in primele 6 luni ale anului sunt si specialitati: mici de strut, de mistret, de peste si bizon.