Cat castiga romanii din schimbul de mobila cu chinezii. Importam mese si scaune si le trimitem mobilierul nostru de lemn
Romania ramane un mare exportator de mobila, dar isi schimba politicile. Intr-un moment in care Rusia a stopat comenzile, producatorii nostri incearca sa atace piete noi.
Emiratele Arabe sau Arabia Saudita ar putea deveni cumparatori importanti. Pe de alta parte, consumul intern s-a marit si el. Importul din China a crescut anul acesta cu 32 de procente, iar cel din Turcia s-a dublat.
Primele 5 luni ale lui 2014 aduc vesti bune. Productia interna a crescut si, implicit, s-a ridicat si nivelul consumului de mobila din Romania. Romanii au inceput sa caute si calitate, insa cele mai multe case au mobila cu piese din pal nu foarte trainice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anul acesta, importul a crescut cu 18%, ajungand sa atinga 183 de milioane de euro. Din China am importat in valoare de 24 milioane de euro, mobila accesibila tuturor: mese, scaune sau dormitoare. Si turcii ne trimit canapele si dulapuri. Anul acesta am cumparat si de la ei in valoare de 14 de milioane de euro, dublu fata de aceeasi perioada din 2013.
Bucatariile gata utilate le cumparam insa din Italia si Germania. Si la exporturi stam bine. Cresterea inregistrata a fost de 11%. Insa producatorii incep sa modifice contractele. Nu se mai bazeaza pe Rusia si Ucraina, ci incerca sa castige piete noi. Cea mai mare crestere vine din Arabia Saudita.
Culmea este ca in timp ce noi cumparam de la asiatici, producatorii incearca sa le vanda chinezilor mobilierul nostru din lemn. In prima parte a anului am exportat in China produse in valoare de 2 miliarde si jumatate de euro.
Si totusi, nemtii raman principalii nostri clienti. Dar si alte tari sunt interesate de mobila noastra. In Ungaria, de pilda, am trimis de doua ori mai multa mobila decat anul trecut. Urmeaza Bulgaria cu o crestere de aproape 100%, Cehia, Arabia Saudita, Polonia, Spania, Austria, Israel si Olanda.