Muraturile romanesti de casa au ajuns sa se vanda si pe Internet. Un fost politist exporta zeci de tone in Italia
E perioada din an in care borcanele se aliniaza in camara, ca niste soladati destoinici, castravetii, varza si gogonelele se cufunda in saramura, iar gratarele sfaraie cu vinete "condamnate" sa ajunga zacusca.
Cum nu toate femeile au timpul si priceperea sa faca provizii pentru zilele geroase, de la an la an, tot mai multi producatori le ofera conserve savuroase gata preparate. Muraturile facute, musai in saramura, de nea' Puiucu, din Calarasi, au ajuns intr-un lant de hipermarketuri din intreaga tara. Fost politist la circulatie, a renuntat la munca de teren ca sa puna pentru la iarna varza, castraveti si gogonele. In fiecare an incearca si ceva nou, de data aceasta pere, mere, pepene rosu si galben.
Totul a inceput in camara pe care si-a amenajat-o la bloc, in urma cu 7 ani, unde punea muraturi pentru familie si prieteni. Intre timp afacerea a crescut iar camara s-a transformat intr-un mare depozit, in care lucreaza in plin sezon 20 de angajati. Borcanele au fost inlocuite cu butoaie iar anul acesta vor pleca in toata tara peste 200 de tone de muraturi.
Anul acesta va trimite 60 de tone de muraturi si in Italia, unde se cauta in special varza murata, numai buna pentru sarmale. "La gospodinele care sunt plecate afara, luam foaia, fetele o taie si o impachetam in borcanele si o trimitem."
Un alt producator din Cluj a inceput sa faca dulceata in urma cu trei ani si, pentru ca a avut cerere anul trecut, si-a zis sa faca si zacusca la ceaun, cu foc de lemne. Un borcan costa intre 11 si 13 lei.
Dupa ce a adunat sute de kilograme de legume de la zeci de producatori din intreaga tara, un tanar de 26 de ani din Cluj a inceput in anul 2014 cu 2000 de borcane de zacusca cu vinete si ardei copti. Anul acesta si-a extins productia la 20.000 de porti care ajung in hipermarketurile de la noi.
Cererea e atat de mare incat de anul viitor, gospodarul se gandeste sa isi vanda produsele si pe internet. Daca producatorii mici o duc bine, marile fabrici se plang insa ca anul acesta vor produce cu 30 la suta mai putin, pentru ca seceta a distrus o mare parte din productia de legume. Nu anunta insa scumpiri.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, magazin, mancare, producatori, muraturi, conserve, saramura,
Dată publicare:
27-09-2015 18:00