Muraturile romanesti de casa au ajuns sa se vanda si pe Internet. Un fost politist exporta zeci de tone in Italia

Ultima actualizare: 30-09-2015 07:13

E perioada din an in care borcanele se aliniaza in camara, ca niste soladati destoinici, castravetii, varza si gogonelele se cufunda in saramura, iar gratarele sfaraie cu vinete "condamnate" sa ajunga zacusca.

Cum nu toate femeile au timpul si priceperea sa faca provizii pentru zilele geroase, de la an la an, tot mai multi producatori le ofera conserve savuroase gata preparate. Muraturile facute, musai in saramura, de nea' Puiucu, din Calarasi, au ajuns intr-un lant de hipermarketuri din intreaga tara. Fost politist la circulatie, a renuntat la munca de teren ca sa puna pentru la iarna varza, castraveti si gogonele. In fiecare an incearca si ceva nou, de data aceasta pere, mere, pepene rosu si galben.

Totul a inceput in camara pe care si-a amenajat-o la bloc, in urma cu 7 ani, unde punea muraturi pentru familie si prieteni. Intre timp afacerea a crescut iar camara s-a transformat intr-un mare depozit, in care lucreaza in plin sezon 20 de angajati. Borcanele au fost inlocuite cu butoaie iar anul acesta vor pleca in toata tara peste 200 de tone de muraturi.

Anul acesta va trimite 60 de tone de muraturi si in Italia, unde se cauta in special varza murata, numai buna pentru sarmale. "La gospodinele care sunt plecate afara, luam foaia, fetele o taie si o impachetam in borcanele si o trimitem."

Un alt producator din Cluj a inceput sa faca dulceata in urma cu trei ani si, pentru ca a avut cerere anul trecut, si-a zis sa faca si zacusca la ceaun, cu foc de lemne. Un borcan costa intre 11 si 13 lei.

Dupa ce a adunat sute de kilograme de legume de la zeci de producatori din intreaga tara, un tanar de 26 de ani din Cluj a inceput in anul 2014 cu 2000 de borcane de zacusca cu vinete si ardei copti. Anul acesta si-a extins productia la 20.000 de porti care ajung in hipermarketurile de la noi.

Cererea e atat de mare incat de anul viitor, gospodarul se gandeste sa isi vanda produsele si pe internet. Daca producatorii mici o duc bine, marile fabrici se plang insa ca anul acesta vor produce cu 30 la suta mai putin, pentru ca seceta a distrus o mare parte din productia de legume. Nu anunta insa scumpiri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!