Mobilizare pe Facebook pentru a-i ajuta pe sinistraţii din Covasna

Ultimul update: Marti 24 Iulie 2018 18:46
Data publicarii: Marti 24 Iulie 2018 17:18
Categorie: Social

La aproape o lună de la inundaţiile devastatoare care au afectat sute de gospodării din judeţul Covasna, sunt încă oameni care nu pot intra în casele lor: locuinţele, curţile şi grădinile sunt pline de mâl, aluviuni şi resturi cărate de viitură.

Pentru mulţi, sprijinul vine din partea unor necunoscuţi, voluntari impresionaţi de drama lor. "Adoptă o familie de sinistraţi" este o iniţiativă născută pe Facebook, prin care oricine doreşte poate alege o gospodărie afectată pe care să o ajute cu tot ce e nevoie ca să iasă din necaz.

Soţii Neagu din Lunca Mărcușului sunt printre cei mai afectați de inundațiile de la sfârşitul lunii trecute. Bătrâni, bolnavi şi neputincioşi, nu au avut cum să se lupte singuri cu stricăciunile provocate de ape. S-au trezit însă la poartă cu un grup de necunoscuţi pregătiţi să le scoată gospodăria la lumină.

Fuseseră mobilizaţi de un braşovean care a decis să adopte această familie şi să o ajute să iasă din necaz.

Vlad Constantin, voluntar: “Nu îi cunoşteam, ne-am interesat cine ar fi mai afectat şi consăteni de-ai dumnealor au spus că sunt familie în vârstă, au pagube mari şi am venit să îi ajutăm pur şi simplu. Era curtea plină de nămol, în curte cu se putea intra.”

Tudorel Buzea, voluntar: “Am venit pur şi simpu să ajutăm, să facem un bine. Era nevoie, pentru că sunt oameni în vârstă”.

Neagu Gherasim, sinistrat: "Au venit să mă ajute că au văzut că sunt în nenorocire, singur aicea. Ce fac cu atâta nămol aici, cu atâta mizerie. Aşa, voluntarii au venit să ne ajute săracii."

Reporter: “Dacă nu erau voluntarii?”
Elena Neagu, sinistrată: “Păi nu aveam ce să facem. Noi amândoi, doi bătrâni, ce făceam?!”

În satele Băcel şi Lunca Mărcușului sunt nenumărate astfel de situaţii. Aşa că oricine vrea să ajute e invitat să meargă în comunitate.

Radu Dascălu, iniţiatorul iniţiativei "Adopta o familie de sinistraţi": “Doi, trei, zece oameni să facem un grup şi să ne dedicăm exclusiv unei familii, de la un capăt la altul. Asta facem, dar din păcate nu suntem suficient de mult ca să acoperin toate nevoile din cele două sate.”

Mulţi dintre sinistraţi sunt decişi să facă plângere penală pentru distrugere şi susţin că trebuie anchetat modul în Adminstratia Naţională Apele Române s-a îngrijit de digurile şi de barajul de pe râul Tarlung.

Cornel Butuc, sinistrat: “Trebuie să ne mobilizăm cu toţii să dăm în judecată. În primul rând conducerea de la baraj, compania apelor şi mai departe.”

Luminița Butuc, sinistrată: “O clapetă nu are garnituri, digurile nu sunt niciodată făcute cum trebuie, noi rămânem cu pagubele în fiecare an. Suntem hotărâţi cu prietenii să dăm în tribunal, să facem dosar penal. Trebuie tras cineva la răspundere pentru toate faptele astea.“

Localnic: “Odată e de vină ăştia că au dat drumul la baraj şi o dată e de vină ăştia de aicea de la OGA că n-au îngrijit digul. N-au îngrijit digul deloc, nu l-au rdicat deloc de 40 de ani.”

Chemaţi să dea raportul la prefectură, şefii de la SGA Braşov, care se ocupă de barajul Târlung, au refuzat să comenteze acuzaţiile oamenilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Au fost evacuați de urgență, iar când s-au întors au găsit dezastru. ”Totul e distrus”
Au fost evacuați de urgență, iar când s-au întors au găsit dezastru. ”Totul e distrus”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cristina - tanara care are nevoie de ajutor
Povestea Cristinei, o tânără de 21 de ani diagnosticată cu cancer cervical. Cum o puteți ajuta
Mii de pofticioși s-au adunat pe lângă ceaunele cu papricaș, în Timiș
Mere de toate soiurile, prezentate clienților care vor să-și facă provizii pentru iarnă. Prețul acestora
”Dăruiește Viață” a adunat 8 milioane € pentru un nou spital. Mai e nevoie de încă pe-atât
Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri
Zeci de mii de oameni așteaptă câte 12 ore la rând ca să se închine la moaștele de la Iași
flashmob Titu
600 de oameni prinși în horă, la Titu. Au vrut astfel să sărbătorească Centenarul
Obicei în Maramureș. Îmbrăcați în straie populare, oamenii ajută la culesul strugurilor
Dovleacul de aproape 300 kg crescut într-o curte din Sovata. Secretul, dezvăluit de proprietar
Hramul Sfintei Parascheva. Credincioșii cred că de ziua ei are o putere mai mare
Mobilizare impresionantă pentru Roxana, fetița din Vaslui care își dorea un piure cu carne. ”O casă nouă până de Crăciun”
Problema cu care se confruntă 7 din 10 români. Doar bulgarii au rezultate mai slabe decât noi