Mobilizare pe Facebook pentru a-i ajuta pe sinistraţii din Covasna

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 24 Iulie 2018 17:18
Categorie: Social

La aproape o lună de la inundaţiile devastatoare care au afectat sute de gospodării din judeţul Covasna, sunt încă oameni care nu pot intra în casele lor: locuinţele, curţile şi grădinile sunt pline de mâl, aluviuni şi resturi cărate de viitură.

Pentru mulţi, sprijinul vine din partea unor necunoscuţi, voluntari impresionaţi de drama lor. "Adoptă o familie de sinistraţi" este o iniţiativă născută pe Facebook, prin care oricine doreşte poate alege o gospodărie afectată pe care să o ajute cu tot ce e nevoie ca să iasă din necaz.

Soţii Neagu din Lunca Mărcușului sunt printre cei mai afectați de inundațiile de la sfârşitul lunii trecute. Bătrâni, bolnavi şi neputincioşi, nu au avut cum să se lupte singuri cu stricăciunile provocate de ape. S-au trezit însă la poartă cu un grup de necunoscuţi pregătiţi să le scoată gospodăria la lumină.

Fuseseră mobilizaţi de un braşovean care a decis să adopte această familie şi să o ajute să iasă din necaz.

Vlad Constantin, voluntar: “Nu îi cunoşteam, ne-am interesat cine ar fi mai afectat şi consăteni de-ai dumnealor au spus că sunt familie în vârstă, au pagube mari şi am venit să îi ajutăm pur şi simplu. Era curtea plină de nămol, în curte cu se putea intra.”

Tudorel Buzea, voluntar: “Am venit pur şi simpu să ajutăm, să facem un bine. Era nevoie, pentru că sunt oameni în vârstă”.

Neagu Gherasim, sinistrat: "Au venit să mă ajute că au văzut că sunt în nenorocire, singur aicea. Ce fac cu atâta nămol aici, cu atâta mizerie. Aşa, voluntarii au venit să ne ajute săracii."

Reporter: “Dacă nu erau voluntarii?”
Elena Neagu, sinistrată: “Păi nu aveam ce să facem. Noi amândoi, doi bătrâni, ce făceam?!”

În satele Băcel şi Lunca Mărcușului sunt nenumărate astfel de situaţii. Aşa că oricine vrea să ajute e invitat să meargă în comunitate.

Radu Dascălu, iniţiatorul iniţiativei "Adopta o familie de sinistraţi": “Doi, trei, zece oameni să facem un grup şi să ne dedicăm exclusiv unei familii, de la un capăt la altul. Asta facem, dar din păcate nu suntem suficient de mult ca să acoperin toate nevoile din cele două sate.”

Mulţi dintre sinistraţi sunt decişi să facă plângere penală pentru distrugere şi susţin că trebuie anchetat modul în Adminstratia Naţională Apele Române s-a îngrijit de digurile şi de barajul de pe râul Tarlung.

Cornel Butuc, sinistrat: “Trebuie să ne mobilizăm cu toţii să dăm în judecată. În primul rând conducerea de la baraj, compania apelor şi mai departe.”

Luminița Butuc, sinistrată: “O clapetă nu are garnituri, digurile nu sunt niciodată făcute cum trebuie, noi rămânem cu pagubele în fiecare an. Suntem hotărâţi cu prietenii să dăm în tribunal, să facem dosar penal. Trebuie tras cineva la răspundere pentru toate faptele astea.“

Localnic: “Odată e de vină ăştia că au dat drumul la baraj şi o dată e de vină ăştia de aicea de la OGA că n-au îngrijit digul. N-au îngrijit digul deloc, nu l-au rdicat deloc de 40 de ani.”

Chemaţi să dea raportul la prefectură, şefii de la SGA Braşov, care se ocupă de barajul Târlung, au refuzat să comenteze acuzaţiile oamenilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Au fost evacuați de urgență, iar când s-au întors au găsit dezastru. ”Totul e distrus”
Au fost evacuați de urgență, iar când s-au întors au găsit dezastru. ”Totul e distrus”
VIDEO PROTVPLUS.RO
maraton caritabi targu mures
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii
mos craciun
Moș Crăciun îi așteaptă pe cei mici la Ambasada dechisă la Mogoșoaia. Dorințele copiilor
Spectacol caritabil organizat pentru a finaliza lucrările la o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți
Pompier cu uniforma udă, în ger, imediat după o intervenție. Imaginea virală pe internet
A apelat la o agenție matrimonială pentru a-și găsi jumătatea. Cât costă serviciile
Cele mai bune rețete de turtă dulce și ciocolată de casă
Untura, tot mai prezentă în restaurante și magazine. Ce spun nutriționiștii despre ea