Mii de produse de pe piata poarta eticheta "traditional", dar doar unul este legal "ca la mama acasa"
Autoritatile au pus piciorul in prag si au schimbat legea ca sa curete piata de produsele "asa-zis naturale" care ne mint prin eticheta.
Miercuri, primul producator care respecta toate normele a primit atestat din partea Ministerului Agriculturii. Pana in septembrie, toti cei care vor dori sa vanda produse traditionale vor fi verificati si vor intra intr-un registru national.
Iata singurul produs traditional din Romania, cu acte in regula, conform noii legislatii. E o paine facuta in Brasov, dupa o reteta din tara Barsei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"E buna. Totul se face manual, 90%", spune Vasile Dochita.
Asta e o conditie esentiala. Aluatul trebuie framantat cu mainile. Asa ca in fabrica aparatul a fost inlocuit de acest muncitor.
"Eu sunt framantator, framant coca", spune angajatul.
Se mai asteapta 20 de minute pentru dospire. Natural totul. Altceva nu folosim, faina, apa.
Noile reglementari sunt foarte clare. Se numeste produs traditional doar acela care respecta retetele de pe vremea bunicii. Ingredientele trebuie sa fie naturale. Nu sunt permisi conservantii, aditivii si colorantii.
Doamna Maria, din Jina, vinde intr-o piata din Bucuresti de mai bine de 20 de ani. Clientii ii cunosc bine marfa, dar daca vrea sa devina producator traditional va trebui sa convinga autoritatile ca respecta retetele vechi.
"Telemeaua e de anul trecut, din luna lui mai. Rezista in saramura, pastrata in butoaie de lemn si in beci. Aici e slanina afumata, asta e fiarta in zeama de varza, asta e rulada afumata", explica Maria Nicoara.
Asa isi promoveaza marfa producatorii din Sibiu: "No ma bade ... Sanatatea sta in traditionale!"
Iar cei de la minister sunt de acord. Dar ofteaza cand isi dau seama cate falsuri avem pe piata. Ca sa va faceti o idee, din decembrie pana acum au fost depuse 9 dosare pentru produse traditionale, insa 8 dintre ele au fost respinse.
In prezent, in Romania sunt inregistrate 4.402 produse traditionale. Dupa intocmirea registrului national numarul lor s-ar putea injumatati.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, alimente, produse traditionale, retete,
Dată publicare:
12-03-2014 19:18