Falsul din farfurie. Romanii consuma alimente contrafacute fara sa stie
Daca mai toata lumea poate recunoaste hainele sau electronicele contrafacute, putini sunt in schimb cei care isi dau seama ca au in fata alimente contrafacute.
Una din noua sticle de ulei de masline controlate de inspectorii de la Protectia Consumatorului contine de fapt cu totul altceva. In cel mai bun caz, ulei de floarea soarelui. Si asta fiindca doar analizele de laborator pot determina cu certitudine daca uleiul de masline e contrafacut sau nu. Acelasi lucru se intampla insa si cu produse mai putin exotice, ca traditionala branza telemea. De pilda, asa-zisa telemea de bivolita e de fapt in multe cazuri de vaca, completata cu zer si ulei de palmier. Deseori, singurul indiciu e pretul mai mic decat ar fi normal.
Nu se intampla doar in magazinele din Romania. Un raport al Parlamentului European din octombrie 2013 a realizat si un top al alimentelor cu cel mai mare risc de a fi falsificate. Pe primele locuri, uleiul de masline, pestele si alimentele organice, bio, care pot foarte simplu sa fie inlocuite cu produse similare, dar nu si bio. Urmeaza laptele, cerealele, siropul de miere si de artar, cafeaua si ceaiul, condimentele, vinul si sucurile de fructe.
Daca in Europa nu exista date precise, in Statele Unite cercetatorii de la Universitatea din California au analizat uleiul de masline vandut in acest stat american. 69% din uleiul “extra-virgin” importat nu corespundea standardelor iar in unele cazuri era chiar rau la gust.
De altfel, un caz faimos in domeniul alimentelor contrafacute a avut in centrul sau Romania. Scandalul carnii de cal din 2013 a dovedit ca nici macar pretentiosii consumatori occidentali nu prea stiu ce pun in farfurie. Lasagna congelata cu vita s-a dovedit a fi facuta de fapt cu cal din tara noastra. E drept, nu vina nu era a romanilor, care au livrat ce li s-a cerut. Scandalul a dus insa la o ancheta mai ampla ceruta de Parlamentul European, care vrea controale mai dure, inclusiv teste ADN, pentru a evita pe viitor asemenea cazuri.
Traficul de alimente contrafacute este de altfel una dintre cele mai ample activitati infractionale din Europa. Europol, agentia federala de politie a UE, anunta, de exemplu, luna trecuta ca a capturat 1200 de tone de alimente contrafacute si peste 400.000 de litri de bauturi falsificate. Printre acestea, mai mult de 130.000 de litri de ulei si otet contrafacut, 20 de tone de condimente, 186 de tone de cereale pentru micul dejun. Operatiunea a implicat si Politia Romana, deci o parte din aceste produse falsificate aveau drept destinatie – sau origine – tara noastra. Cat despre cele care au scapat de controalele autoritatilor, cu acestea puteti avea oricand ghinionul sa va treziti in cosul de cumparaturi.
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, magazin, politie, alimente, consumatori, fals, ulei de masline,
Dată publicare:
07-03-2014 17:27