Romanii si-au diversificat gusturile si poftesc la mititei din strut si vanat. Cat platesc pentru aceste "delicatese"
Semn ca si-au diversificat gusturile de cativa ani, romanii sunt dispusi sa incerce si noi retete de mici. In aceasta zi se mananca milioane de mici, dar multi prefera mititei din carne de strut sau de vanat.
Mirosul micilor preparati de Emil Sandor, un vanator din Bistrita, pasionat de arta culinara, a reusit sa invinga detasat aromele venite de pe celelalte gratare incinse de 1 Mai in parcul central din oras.
Micii vedeta sunt facuti dintr-un amestec de carne de iepure, putin miel, grasime de porc, cateva fire de busuioc si cimbrisor de padure, un praf de sare si piper, plus ingredientele clasice: bicarbonat si apa minerala.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Emil Iustian Sandor, vanator: "Reteta o stiu de la un coleg de vanatoare, doar ca am mai imbunatatit-o. Colegul meu nu punea si carne de miel si nici ingredientele culese din padure".
Pe gratarul bine incins, diferentele sunt oarecum evidente si se vor simti si la gust. Micii din carne de porc si miel au culoare mai rosiatica, spre deosebire de cei din carne de vanat, care au culoare mai inchisa.
Dar bucatarii inventivi fac mici si din carne de strut, care este mai saraca in colesterol decat cea de vita, pui si curcan. Asa ca este recomandata in diete.
Si daca e sa citim eticheta pusa de unul dintre producatori, mititeii sunt facuti din carne si grasime de strut macinate, sare si cateva condimente care se arunca pe gratar. Pretul este pe masura. Daca un kilogram de carne de mici costa in jur de 15 lei, o jumatate de kilogram de carne de mici din strut e de 3 ori mai mult.
Consumul intern de carne de strut este totusi scazut, iar cei care au ferme autohtone de strut pariaza mai mult pe export. Mai ales ca anul trecut peste 1.500 de pasari au fost sacrificate doar pentru piata europeana.