Lucrările de restaurare a picturilor murale a Bisericii ”Sfântul Nicolae” au fost finalizate

Ultima actualizare: 29-11-2020 15:51
Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălinești
Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a anunțat finalizarea lucrărilor de restaurare a picturilor murale a Bisericii „Sfântul Nicolae” de la Bălineşti, județul Suceava.

Potrivit unui comunicat, lucrările de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălinești se întind pe o perioadă de 14 ani, iar valoarea decontată totală este de 3.185.317,61 lei, prin Programul Național de Restaurare al Ministerului Culturii, gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

Aceasta este cea de-a treia biserică din Bucovina, după Mănăstirea Probota și Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița, pentru care au fost încheiate lucrările de restaurare, în ultimele trei luni.

 

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că, în județul Suceava,  din 518 monumente istorice, 85 sunt biserici și 13 mănăstiri.

”Pentru astfel de lăcașe avem nevoie să modificăm cadrul legal, cu scopul de a include noi criterii de evaluare și de autorizare a localităților ca stațiuni de interes cultural. Putem astfel să promovăm adecvat aceste comunități extrem de importante pentru istoria și cultura noastră și să le punem în valoare cu ajutorul proiectelor de dezvoltare care ar putea să fie finanțate prin fonduri europene. Alte exemple în acest sens sunt localitatea Baia - prima capitală a Moldovei - sau localitatea Dolhasca - unde avem și Mănăstirea Probota. Turismul trebuie să vizeze și zonele acestea, nu doar Valea Prahovei, pe timpul iernii, sau litoralul, pe timp de vară”, a declarat Gheorghiu.

Potrivit președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, opt dintre monumentele din Suceava au fost incluse deja în Patrimoniul Mondial UNESCO: Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Pătrăuţi, „Sfântul Ioan cel nou” Suceava şi Probota.

Biserica din Bălineşti, Suceava

 

Biserica din Bălineşti a fost ridicată între anii 1494-1499. La momentul începerii lucrărilor de restaurare, urme ale picturii murale s-au găsit la exterior pe ocniţele mari de pe absida estică şi pe faţadele de vest şi est.

Cel mai probabil, aceste picturi s-au făcut în timpul domniei lui Petru Rareş, între anii 1535-1538. Calitatea remarcabilă a picturii este susţinută de imaginile Sfântului Nicolae şi ale Arhanghelului Mihail, aflate pe două firide de pe absida altarului. Adăugându-se această pictură peste decoraţia originală a bisericii, smalţul discurilor ceramice şi-a pierdut din strălucirea iniţială.

 

Pictura interioară, din secolul al XV-lea, poartă semnătura zugravului Gavriil Ieromonahul, asemănându-se ca stil celei de la mânăstirea Voroneţ şi „Sfântul Nicolae” din Dorohoi. Starea de conservare a stratului pictural suferise degradări în timp, prezentând chiar zone unde stratul suport era desprins, rămânând vizibilă zugrăveala iniţială provizorie a bisericii.

Lucrările de restaurare a picturii au presupus numeroase procese, printre care îndepărtarea sărurilor solubile prin mijloace mecanice umede, extragerea depunerilor saline de suprafaţă/ voaluri/ cruste, tratamentul cu hidroxid de bariu, injectări pentru desprinderi şi burduşeli ale stratului suport, reintegrarea cromatică a uzurilor patinei şi stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor reconstituibile prin metoda tratteggio, fixarea reintegrărilor etc.

Totodată, lucrările de restaurare a Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bălinești vor continua prin intermediul Companiei Naționale de Investiții și vizează refacerea acoperișului.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO