Lasata Secului pentru Postul Pastelui. Traditii si obiceiuri in zonele din tara


Ultimul update: Joi 02 Martie 2017 07:06
Data publicarii: Luni 27 Februarie 2017 08:32
Categorie: Stiri Sociale

Crestinii ortodocsi de pretutindeni intra luni in Postului Pastelui, cel mai mare post din an.

Ca sa se purifice si ca sa alunge spiritele rele, in mai multe localitati din tara oamenii au sarbatorit Lasarea Secului dupa traditii strabune. De pilda, intr-un sat din Alba, localnicii au luminat un deal din imprejurimi cu un foc imens si sute de opaite. Oamenii au petrecut tinand cont ca urmeaza sapte saptamani de post aspru.

In Sebes, sute de oameni s-au strans pe un deal din imprejurimi si au aprins un foc imens pentru a alunga duhurile necurate si pentru a goni anotimpul rece.

Copiii s-au pregatit din timp pentru acest obicei si si-au confectionat special opaite.

Traditia spune ca la obiceiul aprinderii opaitelor, tinerii trebuie sa fie creativi si sa inventeze strigaturi pe loc.

In localitatea Cernatesti, din judetul Dolj, ultima seara inainte de Postul Mare s-a lasat cu hore si foc de tabara. Aici, traditia spune ca tinerii satului trebuie sa se imparta in doua cete. Flacaii trebuie sa strige fetele care nu si-au gasit inca alesul.

Localnica: "Asa e traditia locului, ca fetele nemaritate sa fie strigate. Eu acum am 62 de ani, am fost si eu strigata pe vremuri, era bine sa te strige cat mai multi baieti."

Si pentru ca e greu sa rezisti sapte saptamani fara mancaruri de dulce, localnicii au incheiat seara cu un festin culinar.

Bucatar: "Avem doua tucuri de mamaliga, branza, vin fiert pentru toti cei care sunt aici sa mananc, sa petreaca, sa simta bine."

VIDEO PROTVPLUS.RO