”Înstruțatul boului”, tradiție străveche de Rusalii din Bistrița-Năsăud. Ce se întâmplă cu fetele care ating animalul
A fost zi de mare sărbătoare într-un sat din Bistrița-Năsăud. În duminica Rusaliilor, sute de localnici au pornit în procesiune pe ulițe pentru a marca un vechi obicei. Se spune că le aduce recolte bogate și noroc.
„Obicei din moși strămoși lăsat, de când este al nostru sat, că părinții ne-au învățat, obiceiuri am păstrat, hai, hai, inimă hai!”.
Îmbrăcați de sărbătoare, sute de localnici din Figa, Bistrița-Năsăud, s-au strâns ca să participe la „Înstruțatul boului”. Este un obicei transmis de la o generație la alta.
Un bou împodobit cu o coroană de flori este purtat pe ulițele satului, însoțit de tineri călare. Pe drum, oamenii aruncă găleți cu apă, în speranța că vor avea o recoltă bogată.
„Ne-am îmbrăcat astăzi în zestre populare, că așa s-au îmbrăcat bunicii, străbunicii, părinții noștri și încercăm să ducem o mică tradiție mai departe”.
„De când mă știu eu, tot așa a fost de Rusalii”.
”Sigur o să avem un viitor strălucit”
Se spune că fetele care ating animalul se vor mărita în curând.
Fete: ”Încercăm să prindem boul și se zice că cine prinde boul se mărită anul următor”.
„- Ați reușit să îl prindeți?
- Da, da.
- Și cum e ?
- Ne simțim foarte împlinite și sigur o să avem un viitor strălucit”.
Călin Motogna, preot localitate Figa: ”Ține cumva să confirme faptul că între strămoși și cei din prezent, tinerii de astăzi, este o legătură continuă prin care noi, tinerii încercăm să învățăm, de la ei și să ducem mai departe”.
După procesiune, sătenii și-au dat întâlnire la căminul cultural, unde au petrecut până târziu în noapte.