Într-o localitate din Alba se păstrează o tradiție veche de peste 400 de ani - „Butea feciorilor”, în a doua zi de Crăciun
Este vremea colindelor şi a tradiţiilor frumoase în multe zone din ţară.
Într-o localitate din Alba, în a doua zi de Crăciun, tinerii îmbrăcați în straie populare cutreieră uliţele şi vestesc nașterea Domnului. Păstrează astfel un obicei vechi de peste 400 de ani, numit "Butea feciorilor".
Totodată, băieţii merg din casă în casă şi invită fetele nemăritate la bal.
Ulițele din Daia Română au răsunat de chiotele feciorilor care fac parte din bute. Botezată după numele butoiului în care se strânge vinul, tradiţia este, de fapt, o invitaţie la petrecere. Alaiul care aduce voia bună este format din tineri îmbrăcați în costume populare, păstrate din generaţie în generaţie. Băieţii trec pe la fiecare gospodărie, colindă şi iau la joc fetele nemăritate, pe care le invită apoi la bal.
Fetele din sat i-au așteptat pe tineri gătite de sărbătoare, dar și cu masele încărcate de bucate.
Natalia: „M-am îmbrăcat în haine românești și, da am așteptat băieții”.
Giulia: „Am fost chemată cu colac de către butea mare. Mi se pare o experiență foarte frumoasă și aș repeta-o dacă mi s-ar cere și la anul”.
Fiecare fecior care face parte din "Bute" are un rol bine definit. Alaiul este condus de un tânăr chipeș, numit primar. El adună și banii din care este organizat balul, în ultima seară. Dar, are şi ajutoare - doi crâșmari.
Alexandru Cunțan, primarul Butei: „Eu sunt primar și a treia zi de bute strig fetele. Sunt îmbrăcat într-un costum de peste 100 de ani. Sunt leatul 2005 si am 17 ani”.
La aceasta traditie, ia parte toata comunitatea - de la cei mici până la cei mai cărunţi.
Bărbat: „E prima data când am văzut și e foarte frumos mai ales portul acesta. Eu sunt de la Mediaș”.
Pregătirile pentru acest obicei incep din vreme - cu șase săptămâni inainte de Crăciun.
Visarion Hăprian, primar Daia Română: „Este un obicei care se păstează de foarte mulți ani, din anul 1640 din ce am găsit în arhive”.
După ce au colindat fiecare uliță, feciorii au petrecut, alături de mândre, până dimineața la căminul cultural din sat.