Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea, o tradiție veche ce aduce oamenii împreună. „Este cea mai mare emoție din viața mea”

×
Codul embed a fost copiat

În Joia Mare, localnicii unei comune din județul Alba respectă cu sfințenie o tradiție veche, menită să aducă oamenii împreună.

În centrul obiceiului se află Păștenii, adică sătenii care au împlinit vârsta de 60 de ani, considerată un prag al înțelepciunii. Toți îmbracă straie populare, colindă ulițele din casă în casă, și duc pâinea și vinul la biserică, pentru a fi împărțite tuturor în noaptea sfântă de Înviere.

Ce reprezintă obiceiul „Păștenilor”

Încă de la răsărit, în localitatea Vinerea e forfotă mare, în fiecare gospodărie. Potrivit obiceiului, toți își scot din cufere costumele tradiționale și se întâlnesc la casa gospodarului, ales cel dintâi păștean, din grupul celor care au împlinit 60 de ani.

Mircea Stoica, primul păștean:Sunt gazda generației 1963 pentru păștenii din localitatea Vinerea. Un sentiment măreț, de înălțare, de bucurie, în primul rând. O mare cinste, mai ales că am copiii lângă mine”.

Cristina Stoica, fiica primului păștean: Sunt foarte mândră că tata a împlinit frumoasă vârstă de 60 de ani, și putem să ținem mai departe tradiția păștenilor”.

Citește și
Cozonac retete
Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac
Criminalul a folosit „un nivel de deghizare fără precedent”. Noi detalii despre crima de la Brăila

Toți care pornesc în alai, poartă desăgi cu pâine de casă și ciubere de lemn împodobite, pregătite special pentru vin. Păștenii au dat anul acesta pentru noaptea de Înviere, 400 de litri de vin și peste 50 de pâini mari, coapte pe vatră. În alai sunt și fiii satului, mulți dintre ei români, plecați în alte colțuri de țară sau de lume. Cornel a copilărit în Vinerea, însă de mai bine de 25 de ani locuiește în America. Anul acesta a împlinit 60 de ani și a revenit la casa părintească pentru rolul de păștean.

Cornel Văidean, păștean venit din SUA: Vin din Statele Unite trăiesc în Michigan. Sunt foarte, foarte încântat că am putut să vin și să îmi revăd colegii, și toată comunitate de la Vinerea. Ceva foarte frumos, foarte emoționant”.

Iulian Stoica: Toată lumea a venit pentru Paști, și eu am venit din Timișoara”.

Mircea Mihai, păștean:Sufletul satului Vinerea se adună într-o sărbătoaare extraordinară, o sărbătoare creștinească. Pentru mine înseamnă maturitate”.

Georgeta Predan, păștean:Este cea mai mare emoție din viața mea. Este deosebit pentru mine și sper să se păstreze, învăț fiica să ducă mai departe acest obicei”.

Sâmbătă dimineață va fi tăiată pâinea, care a fost adusă, joi, în biserică, apoi va avea loc sfințirea Paștilor, ce vor fi oferite apoi oamenilor, la cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Mântuitorului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
Citește și...
Ouă umplute. Cele mai bune rețete pentru a avea ouă umplute perfecte pe masa de Paște
Ouă umplute. Cele mai bune rețete pentru a avea ouă umplute perfecte pe masa de Paște

Ouăle umplute sunt un fel clasic de mâncare în orice meniu tradițional de Paște sau Crăciun. Adesea, jumătățile de ou fierte sunt umplute cu pateu sau cu o pastă formată din gălbenuș fiert, muștar și maioneză.  

Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac
Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac

Nu există Paște fără cozonac și ouă roșii. Acest desert nu este deloc ușor de făcut, dar rezultatul este spectaculos și merită tot efortul, mai ales că este nelipsit din orice meniu tradițional de la masa de Paște.  

Preparatul de Paște aflat pe masa tuturor și care poate fi consumat fără frică
Preparatul de Paște aflat pe masa tuturor și care poate fi consumat fără frică

Înainte de Paște, tradiția ne invită în bucătărie. Iar meniul nu este întotdeauna prietenos cu dietele.

Rețete de friptură de miel. Secrete pentru o masă perfectă de Paște
Rețete de friptură de miel. Secrete pentru o masă perfectă de Paște

Sunt o mulțime de rețete de friptură de miel, care mai de care mai delicioase pentru a avea în meniul de Paște cele mai bune preparate.

Razie în piețele din Capitală în pragul sărbătorilor pascale. Controale amănunțite la carnea de miel vândută
Razie în piețele din Capitală în pragul sărbătorilor pascale. Controale amănunțite la carnea de miel vândută

În plin sezon al cumpărătorilor de Paște se fac controale amănunțite la carnea de miel vândută în piețele din Capitală.  

Recomandări
Kamala Harris: „Ce a făcut Joe Biden în ultimii 3 ani este fără egal în istoria modernă”
Kamala Harris: „Ce a făcut Joe Biden în ultimii 3 ani este fără egal în istoria modernă”

Kamala Harris a avut prima apariție publică, după ce Joe Biden a anunțat că o susține pentru nominalizarea democrată la președinție.  

Aderarea României la Schengen terestru, tot mai aproape. Predoiu a anunțat când s-ar putea întâmpla. ”Succesul e posibil”
Aderarea României la Schengen terestru, tot mai aproape. Predoiu a anunțat când s-ar putea întâmpla. ”Succesul e posibil”

România este mai bine plasată faţă de anul trecut în privinţa finalizării procesului de aderare deplină la spaţiul Schengen, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Pățania unor turiști străini care au vizitat Clisura Dunării din greșeală. „Sunt uimită de cât de frumoasă este această țară”
Pățania unor turiști străini care au vizitat Clisura Dunării din greșeală. „Sunt uimită de cât de frumoasă este această țară”

Aproape 150 de turiști din Statele Unite, Canada, ori Noua Zeelandă au descoperit Clisura Dunării din... greșeală. Nava de croazieră cu care au plecat din Bulgaria s-a defectat și a poposit în portul Orșova.