Institutul Cantacuzino cere finantare pentru un vaccin anti-TBC. Avantajele serului autohton
Vaccinul anti-TBC continua sa nasca polemici. In timp ce in maternitati bebelusii sunt imunizati tot cu serul danez, cei de la Institutul Cantacuzino cer sprijinul autoritatilor.
Specialistii romani spun ca au nevoie de 2 milioane de lei ca produca vaccinul autohton, mai ieftin si cu mai putine efecte adverse. Numai anul acesta au trimis sase adrese prin care au cerut Ministerului Sanatatii urgentarea finantarii.
Peste un milion de doze pe an ar putea fi fabricate la Institutul Cantacuzino. Sectia de ser BCG a fost modernizata dar e tot inchisa, pentru ca lipsesc banii ca sa inceapa productia.
"Mai are nevoie de aproximativ 2 milioane si jumate de lei, un plan pus la punct daca reusim in 5 luni sa reluam productia de vaccin", a declarat directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel.
Acesta ar fi costul final ca sa fie reluata vaccinarea impotriva tuberculozei cu serul autohton.
Specialistii de la Cantacuzino sustin ca astfel n-am mai avea reactii adverse precum cele cauzate de serul danez si am si economisi bani, pentru ca vaccinul nostru ar fi la jumatate de pret fata de unul din import.
Banii ar trebui sa vina de la Ministerul Sanatatii. Si cu cat mai repede cu atat mai bine, tinand cont de faptul ca pana la sfarsitul anului expira autorizatia de fabricatie a institutului pentru BCG, urmand ca dupa acea data sa fie necesara reevaluarea producatorului.
Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, se numara printre sustinatorii Institutului, dar spune ca acest lucru se va putea face abia la anul. Autoritatile isi propun apoi sa reia productia si pentru vaccinul antirabic, cel antitetanos, pentru ca cele similare, din strainatate, sunt si de 20 de ori mai scumpe.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, raed arafat, institutul cantacuzino,
Dată publicare:
03-12-2012 18:51