Arafat: Imunizarea anti-TBC va fi reluata. Refuzul vaccinarii pune viata copilului in pericol
Ministrul Sanatatii a anuntat, vineri, ca imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca va fi reluata, dupa ce expertii straini au concluzionat ca produsul este sigur, rata reactiilor adverse fiind una asteptata, de doar una la mie.
Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat sambata ca refuzul parintilor de a vaccina copiii contra tuberculozei pune in pericol viata acestora din urma, riscul ca ei sa dezvolte forme severe ale bolii fiind destul de mare, mai ales in primii cinci ani de viata.
Potrivit lui Arafat, in Romania au fost vaccinati, cu primul lot de doze din Danemarca, peste 136.000 de copii, inregistrandu-se 134 de reactii adverse constand in marirea nodulilor limfatici - lucru comun dupa o astfel de imunizare.
"Nu a fost nicio complicatie severa, cum ar fi ostiomielita, iar absenta gruparilor de cazuri arata ca nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din Bucuresti au fost mai multe cazuri pentru ca unele au provenit din alte judete", a explicat ministrul.
Raed Arafat a mai spus ca, in urma analizei facute de specialistii straini si de cei romani, siguranta vaccinului danez nu este pusa sub semnul intrebarii. Ministrul a precizat ca acest vaccin este distribuit din 1934 in toata lumea si este autorizat in 46 de tari.
"In nicio tara nu s-a oprit imunizarea si nici nu a fost schimbat vaccinul", a subliniat ministrul. Arafat a mai spus ca reactiile adverse inregistrate in Romania pot fi urmarea schimbarilor de tulpina din vaccin. In acelasi context, ministrul a admis ca, in cazul produsului romanesc utilizat anterior, reactiile adverse au parut mai putin numeroase.
El a subliniat ca oprirea temporara a vaccinarilor in Romania a fost decisa ca "masura de precautie utila", pentru eliminarea tuturor suspiciunilor. Ministerul Sanatatii (MS) a decis in 22 noiembrie sa opreasca temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de catre experti straini de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) a situatiei create dupa vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.
MS a solicitat o expertiza din partea ECDC si OMS pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei. "Deoarece exista puncte de vedere divergente ale specialistilor privind evolutia dupa vaccinarea cu BCC si in urma unei prime analize asupra situatiei create, am decis sa solicitam o opinie neutra si avizata. O echipa de experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita. Aceasta va lucra cu reprezentantii comisiei de specialisti romani care au avut o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar", declara ministrul Sanatatii, Raed Arafat, dupa analiza facuta in 22 noiembrie de o comisie a MS.
Comisia a analizat situatiile din spitalele in care au fost internati bebelusii cu reactii adverse grave la acest vaccin. Totodata, au fost discutate reactiile adverse semnalate de catre medici. Pana in prezent, informatiile din teritoriu arata ca ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reactiile adverse grave.
Zece bebelusi cu reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internati la Institutul "Marius Nasta" din Capitala, unde in intervalul martie - noiembrie au fost tratati, din acelasi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci.
El a precizat ca bebelusii au fost operati, iar in prezent se afla sub tratament. Numai in spitalul bucurestean au fost tratati, anul acesta, 50 de copii cu reactii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit.