Oficial: Parintii care au dat in judecata MS pentru vaccinul anti-TBC au tot dreptul s-o faca
Parintii care au dat in judecata Ministerul Sanatatii din cauza reactiilor adverse ale vaccinului impotriva TBC au tot dreptul la acest demers, a declarat duminica secretarul de stat Alexandru Rafila.
El a precizat ca o Comisie de experti internationali va analiza, impreuna cu specialistii romani, situatia lotului de vaccin BCG importat din Danemarca, care a produs reactii adverse grave unui numar de 115 bebelusi.
"As vrea sa precizez faptul ca, din pacate s-a creat panica in ceea ce priveste vaccinarea, reactiilor parintilor sunt perfect justificate, iar Ministerul Sanatatii a hotarat ca expertii romani sa se consulte cu experti internationali in privinta reactiilor adverse grave. Fac mentiunea ca toate vaccinurile utilizate in Romania au autorizatie de punere pe piata din Uniunea Europeana", a precizat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS), Alexandru Rafila.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
El a spus ca in cadrul campanie nationale de imunizare impotriva tuberculozei au fost vaccinati cu produsul adus din Danemarca peste 200.000 de copii, iar reactiile adverse grave au fost constatate la 115 bebelusi.
"Ponderea celor care au dezvoltat reactii adverse grave dupa vaccinarea cu produsul BCG din Danemarca este sub 1 la mie", a precizat Rafila. Imunizarea contra tuberculozei a fost oprita temporar, pentru evaluarea situatiei create dupa vaccinarea cu produsul importat din Danemarca de catre experti straini de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile, a decis, joi, 22 noiembrie, MS. Ministerul a solicitat o expertiza din partea Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei.
"Deoarece exista puncte de vedere divergente ale specialistilor privind evolutia dupa vaccinarea cu BCC si in urma unei prime analize asupra situatiei create, am decis sa solicitam o opinie neutra si avizata. O echipa de experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita. Aceasta va lucra cu reprezentantii comisiei de specialisti romani care au avut o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar", a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat, dupa analiza efectuata joi de comisia MS.
Ministrul a spus ca expertii ECDC si OMS vor ajunge in Romania in maximum doua saptamani, insa, pana la finalizarea raportului acesteia si clarificarea situatiei, MS a decis sistarea temporara a vaccinarii BCC.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit.
Deoarece producatorul roman de vaccin BCG, Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino", nu a mai primit autorizatie de productie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sanatatii, achizitionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF. Bugetul alocat pentru achizitia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari.