In premiera pe tara: romanii isi pot impaduri terenurile cu bani de la UE

19-09-2010 00:00


Fie ca se pricep sau nu la agricultura, romanii isi pot impaduri terenurile cu bani de la Uniunea Europeana. 50 de milioane de euro vin in mai putin de o luna de la Bruxelles.

Expertii le promit sume importante in urmatorii sapte ani celor care planteaza arbori acolo unde solul este degradat. De fonduri pot beneficia nu doar femierii, ci si cei care locuiesc in cartierele rezidentiale.

Daca proprietarii vilelor din nordul Capitalei se apuca sa planteze stejari, aluni ori salcami si au grija de ei, in urmatorii sapte ani in zona am putea vedea caprioare si iepuri in loc de buruieni, iar norii de praf purtati de vant din Rusia spre Campia Romana s-ar mai rari.

De exemplu, daca proprietarii din Corbeanca ar planta impreuna 2500 de stejari, frasini si tei pe o suprafata de cel putin 5000 de metri patrati, expertii de la Bruxelles le ofera o prima de 1900 de euro. La aceasta suma se adauga 200 de euro pe hectar, pe an, pentru intretinere.

Proprietarii de terenuri vor primi in fiecare an intre 110 euro si 200 pe hectar, pe o perioada de 15 ani, compensatie pentru eventuale pierderi.

Proprietarii care vor bani europeni trebuie sa demonstreze printr-o expertiza ca solul are o umiditate excesiva, iar judetul Ilfov nu duce lipsa de astfel de zone, spun specialistii.
 

Primesc usor bani europeni si cei care au case pe terenuri mobile, erodate ori desertificate.

De exemplu, cei care locuiesc in zona Campina sau Breaza, pot primi intre 1092 si 1162 de euro pentru fiecare hectar pe care planteaza arbori.

Pacat ca Uniunea Europeana nu da niciun eurocent pentru plantarea brazilor de Craciun.

 

 

 

Tags: impaduriri, ue,

VIDEO PROTVPLUS.RO