Haosul din spitalele romanesti, cea mai grea boala a acestei tari
Sistemul nostru sanitar este asemenea copilului cu mai multe moase care ramane cu buricul netaiat. Descentralizarea, pe care autoritatile o credeau salvatoare, se dovedeste o debandada.
Pe hartie, 300 de unitati medicale au trecut din curtea ministerului in cea a primariilor. Dar si unii si altii, se cred acum stapani, iar subordonatii nu mai inteleg nimic. In special in Bucuresti, capitala orgoliilor, unde cineva numeste si demite manageri, altcineva stabileste personalul sectiilor si impreuna aloca fonduri.
Pe scurt, complicata organigrama arata asa: cladirile spitalelor au trecut la primarii. Oamenii inca nu, poate doar pe hartie.
Managerii se subordoneaza in continuare ministerului sanatatii prin protocoalele medicale pe care trebuie sa le respecte.
In plus, peste 90% dintre directori functioneaza pe contracte de interimat expirate si tolerate de primarii.
In Bucuresti, spre exemplu, din 49 de spitale, 21 au trecut din iunie la primarie. Niciunul dintre managerii acestor spitale nu are, insa, in momentul de fata un contract oficial cu municipalitatea. Toti sunt interimari si se subordoneaza nimanui. Adica stat in stat.
Cine si cum sa mai conduca astfel? Haosul creste acum odata cu taierea posturilor pe care n-o face primaria ci ministerul.
A fost nevoie de balciul suspendarii profesorului Bogdan Marinescu pentru ca ministrul sanatatii sa recunoasca oficial ca managerii transferati primariilor functioneaza in ilegalitate. Asa se explica de ce o decizie relativ simpla de suspendare din functie a fost taraganata cinci ore si pasata intre minister si primaria capitalei.
Harababura va continua si dupa terminarea descentralizarii. Si asta pentru ca procedura numirii conducerii unui spital nu exclude ministerul. Practic spitalele vor fi conduse de un manager care nu va fi numit nici de primarie nici de minister ci de un consiliu cu reprezentanti din ambele tabere. In plus, protocoalele medicale pe care trebuie sa le respecte personalul raman impuse de ministerul sanatatii.
Peste toate, adaugam criza de medici si asistente. Cel putin 3.000 de posturi de doctori si cateva zeci de mii de posturi de asistent sunt libere. Si momentan raman asa - Guvernul a blocat angajarile in tot sistemul bugetar, inclusiv in acest domeniu sensibil.
Asadar haos maxim la varf peste care vine acum si blocajul posturilor.
Primaria a primit spitalele, dar nu poate angaja suplimentar oameni, nu le poate da salarii mai mari si nici impune sa-si faca treaba exemplar, nu cumpara materiale consumabile, pentru ca toate acestea le face ministerul sanatatii.
Edilii platesc utilitatile si investesc in modernizarea cladirilor. Cum sa primeasca pacientul servicii mai bune?
Cel putin 3.000 de posturi de medici si cateva zeci de mii de posturi de asistent, acesta este deficitul din sanatate. Si numaratoarea creste de la an la an.