Concluzia dramei de la Giulesti: sistemul sanitar din Romania ucide!
Mii de medici au ales sa plece din tara, spitalele isi anunta falimentul pentru ca nu-si mai pot plati furnizorii, iar noi ne gandim cu groaza ca ne-am putea imbolnavi si am putea ajunge oricand din pacienti ...victime.
Mai grav este ca cei care conduc totul n-au nicio strategie, niciun leac. Avem peste 400 de spitale in toata tara, dintre care doar 200 mai ofera cat de cat asistenta medicala. Restul sunt doar consumatoare de bani, spuneau la inceputul anului reprezentantii FMI. Desi 15 ministri s-au perindat pe la carma ministerului sanatatii, niciunul n-a reusit reformarea sistemului, dar nu si-a asumat esecul de a fi parte la procesul de distrugere a sanatatii romanesti.
Pentru sanatate statul acorda doar 4% din PIB, reusind performanta de a clasa Romania pe locul doi in topul tarilor cu cel mai mic buget pentru sanatate pe cap de locuitor din Europa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
E adevarat, banii sunt putini, dar si prost gestionati de multi dintre managerii numiti pe criterii politice. La Spitalul Judetean Mehedinti un control al Prefecturii a stabilit ca 30 de miliarde de lei s-au dus pe apa sambetei pentru servicii de spalatorie, hrana si transport deseuri medicale.
30 de miliarde i-ar fi ajuns unui director sa renoveze o sectie intreaga si sa puna in functiune aparatura de miliarde de euro care sta in subsoluri nefolosita.
Tragedia de la Maternitatea Giulesti nu face decat sa ilustreze inca o data un sistem de sanatate care se prabuseste putin cate putin.
In spitale nu se lucreaza dupa proceduri, cu atat mai mult in sectiile de terapie intensiva, unde sistemul de lucru ar trebui sa fie similar celor militarizate.
Medicii nu platesc pentru greselile pe care le fac, in vreme ce parintii isi inmormanteaza copii din cauza unor fracturi sau a unei simple infectii.
Pana si medicii au inceput sa fuga de teama sistemului. Numai in ultimii ani, 8000 de cadre medicale au parasit Romania. Locul lor ramane liber, pentru ca statul tine inca blocate angajarile in sistemul de stat, inclusiv in domenii atat de sensibile.
Efortul guvernului de a reduce cheltuielile bugetare devine in acest caz ... criminal. Mai grav este ca cei care conduc acest sistem nu dau semne ca ar intelege si mai mult .. ca ar vrea sa schimbe ceva.