Festival de gastronomie artizanală, la Timișoara. Oamenii au putut mânca până și farfuriile
Vechiul, noul și grija pentru mediu s-au împletit delicios la un festival de gastronomie artizanală, organizat în weekend la Timişoara.
Peste 50 de producători locali s-au întrecut în rețete și au mizat nu doar pe gust, ci și pe consum sustenabil, respectând conceptul slow food.
N-au lipsit pâinea pe vatră şi sărmăluţele, dar nici farfuriile comestibile şi uleiul uzat transformat în lumânări.
Parcul Rozelor din Timișoara a devenit în weekend ”parcul pofticioșilor”. Oamenii au venit să-și aducă aminte de gustul copilăriei, iar plăcinta cu brânză, preparată după o rețetă veche de câteva sute de ani și coaptă la foc mic, a fost vedeta festivalului.
Loredana Mare, producător: ”Are un amestec de brânzeturi de calitate, puțin ou, smântână, mărar și blat ușor digerabil”.
Mihai Gogoașă, producător: ”Totul este făcut manual, inclusiv aluatul, modelatul, coptul pe lespede și durează, e normal să dureze”.
Alții au pus pe farfurii sărmăluțe cu carne de porc, supă de gulaș sau lapte de pasăre. Unele dintre ele au venit direct din borcan, pentru că au fost păstrate ca pe vremea bunicilor.
Marius Moș: ”Mâncare conservată care să aibă un termen de păstrare cât mai îndelungat, pentru a putea fi servită oricând, fără a necesita refrigerare sau altă metodă de păstrare”.
Farfurii comestibile și ulei transformat în lumânări parfumate
Pentru unii a fost o surpriză și vesela.
”Un lucru inedit sunt aceste farfurii în care este servită mâncarea. Sunt realizate integral din tărâțe. Practic, după ce termin de consumat alimentele, pot gusta inclusiv din farfurie”.
Nici uleiul folosit n-a ajuns la final la coş. A fost transformat în lumănări parfumate.
Corina Tudorache, producător lumânări parfumate: ”Avem o ceară specială, cu ajutorul căreia reușim să creăm și ceea ce încercăm noi să facem e să dezvoltăm economia circulară, să încurajăm oamenii să recicleze”.
Festivalul La Pas a urmărit să respecte conceptul slow food - adică să îmbine plăcerea gustului cu grija pentru comunitate și mediu.