Drumuri distruse de alunecările de teren, în Prahova. Primăriile nu au bani să le repare

Dată publicare: 08-04-2021 17:10
Dată actualizare: 08-04-2021 17:50


Ca în fiecare primăvară, mai multe drumuri şi gospodării din Prahova sunt afectate de alunecările de teren. Localnicii pot străbate doar la pas şoselele rupte şi se plâng că le-au apărut crăpături în pereţii caselor.

Bugetele primăriilor sunt mult prea mici pentru a remedia problemele, susţin edilii, care aşteaptă ajutor de la Guvern.

Petre Păun, din comuna Iordăcheanu, s-a trezit cu drumul din faţa casei prăbuşit pur şi simplu.

La doi paşi de această gospodărie, terenul s-a lăsat mai bine de doi metri şi pe o porțiune de 30 de metri drumul este impracticabil…

Petre Păun, localnic Iordăcheanu: „S-a lăsat, s-a lăsat s-a lăsat şi dacă timpul trece o să ducă mai sus, o să cadă şi casa”

Necazuri sunt şi în Lapoş, unde zidurile de sprijin ale unui pârâu au căzut, iar un drum s-a surpat pe o distanţă de câteva zeci de metri.

Localnic Lapoş: „No, nici Salvarea nu are ..trebuie să o ia pe acolo, e greu”

În satul Tisa, un stâlp de electricitate sta să cadă. Terenul pe care a fost amplasat a devenit instabil.

Jean Drăghici, localnic Sângeru: „Vecinul de aici şi vecinul de aici tot la fel…s-au deplasat pereţii, crăpături, pereţi şi mai sus a fugit terenul cu totul cu drum cu tot.”

Primăriile din zonele afectate aşteaptă sprijin de la bugetul de stat, pentru consolidări.

Daniel Țapu, viceprimar Sângeru: „Sperăm să se aloce fonduri şi să ia în calcul că nu avem alte resurse băneşti, financiare pentru remedierea...e o alunecare de suprafaţă, nu putem spune ...trebui făcute studii.”

Calamităţile sunt provocate de precipitaţiile abundente şi de îngheţarea şi dezgheţarea repetată a solului, susţine Prefectura Prahova. Instituţia va cere bani pentru reparaţii din fondul de urgenţă.