Rezerva de alimente a Romaniei in caz de calamitate este la pamant. Cum s-a golit depozitul de la Peris in ultimii 25 de ani

Ultimul update: Vineri 23 Ianuarie 2015 07:20
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2015 17:43
Categorie: Social

Dupa rezerva de stat pentru medicamente, acum aflam ca si cea de alimente, in caz de calamitati, este la pamant. Afirmatia extrem de grava este facuta de reprezentantii patronatelor din domeniu, care sustin ca in acest moment depozitele sunt goale.

Nu avem nici carne si nici lapte praf. Totul, in conditiile in care, tot mai des, se produc cutremure. Numai luni noapte au fost doua, sub 4 pe Richter. Chiar daca specialistii spun ca acestea nu reprezinta un pericol, ce facem totusi daca vine unul mare cu adevarat?

Inainte de Revolutie, alimentele din rezerva de stat erau pastrate in locuri special amenajate. Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Depozitele, dupa cum sustin patronatele, sunt goale. La Peris, in apropiere de Bucuresti, s-a aflat, de pilda, pana in 2003 o ferma cu 250 de mii de porci.

In urma cu mai bine de zece ani, la Peris exista o rezerva de 400 de tone de carne de porc, reprezentand animale vii, care ar fi fost sacrificate in caz de nevoie. Dar si un depozit in care era depozitata o cantitate destul de mare de carne congelata, in jur de 40 de tone. Aici, luna de luna se facea un inventar, iar controalele erau facute de reprezentanti ai Guvernului.

Totul in conditiile in care patronatul din domeniu sustine ca pentru calamitati ar trebui sa avem deoparte 25 de mii de tone de carne de porc.

In plus, potrivit legii, rezerva de stat ar trebui sa contina grau, lapte praf, ulei si zahar.

"In Romania nu s-a mai cumparat carne pentru rezervele de stat din anul 2005, iar conservele de carne din 2007 sau 2008. In caz de cataclism trebuie sa ne prinda pregatiti, in acest moment trebuie sa spun cu responsabilitate ca ne prinde absolut nepregatiti. In rezervele de stat nu exista nicio sursa de proteina alimentara pentru consumatorul roman pentru urmatoarele 3-6 luni", a declarat Alexandru Jurconi, Pro Agro. 

Nici proviziile de lapte praf nu stau mai bine de doi ani incoace.

Situatia pare sa fie mai buna doar in ceea ce priveste stocul de grau. Conform patronatelor, 800 de mii de tone ar fi depozitate in silozuri private din Dolj, Vaslui si Calarasi.

Chiar daca seismologii romani NU confirma apropierea unui cutremur de mare magnitudine, Guvernul ar trebui sa ia masuri pentru refacerea rezervei nationale de medicamente si alimente.

Potrivit legii, rezerva de stat ar trebui folosita, in caz de calamitati naturale, epidemii, atentate teroriste, accidente industriale, crize economice sau razboaie, iar depozitarea produselor poate fi facuta in unitati de stat sau private.

Achizitiile ar trebui facute anual prin legea achizitiilor publice. Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, nu precizeaza ce avem acum si nu raspunde la intrebarea daca aceste stocuri exista.

Administratia sublineaza insa caracterul secret al rezervelor si precizeaza ca, in cazul unor situatii exceptionale, produsele ar urma sa fie acordate cu titlu umanitar.

Specialistii estimeaza mii de morti in cazul unui cutremur ca in 1977. Unde se afla cel mai important adapost din Capitala
Specialistii estimeaza mii de morti in cazul unui cutremur ca in 1977. Unde se afla cel mai important adapost din Capitala
VIDEO PROTVPLUS.RO
copil jandarmi
Cadoul primit de băiețelul din Prahova, părăsit de mamă. Copilul își dorește să devină jandarm
O alee din Târgu Jiu, stricată și reparată în fiecare an. Care este explicația autorităților
Braconajul păsărilor, afacere în floare în Mureș. Specii protejate de lege, găsite în colivii
Femeie din Iași, internată la psihiatrie după ce și-a amenințat cu moartea soțul și copilul de 2 ani
Au angajat roboți să aibă grijă de vaci, pentru că nu găsesc personal. ”Nu trebuie să stai cu gura pe ei”
Elevii din mai multe județe au rămas fără corn și lapte. ”Stau flămânzi până seara”
profesori studiu
”Mi-a zis `tu ești țigan, nu ai ce căuta la acest liceu`”. Studiu îngrijorător despre profesorii români
Concurs anticorupție ”Civic Avengers”. Premiul: o cafea cu președintele Klaus Iohannis
Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm
”Visuri la cheie”. O fetiță și bunica ei, cu o poveste tragică de viață, au primit o casă construită de la zero
Tartă cu ciocolată și zmeură, o rețetă sănătoasă propusă de Elena Lasconi
Legendara CC-Catch concertează la Cluj. Mesajul transmis românilor de artistă