Dezbatere aprinsa printre clientii cofetariilor: care mucenici sunt mai buni, cei moldovenesti sau cei muntenesti
Joi este ziua in care femeile, in special de la sat, muncesc din zori la vestitii mucenici, iar barbatii... beau.
La oras, truda a fost preluata de brutarii si restaurante, unde se vand colacii moldovenesti, impletiti in 8 sau cei fierti in zeama, cu scortisoara si nuca.
Traditia cunoscuta in Moldova si in Tara Romanesca a aparut in memoria celor 40 de soldati crestini care au ales sa moara pentru a-si apara credinta. Se spune ca tot pe 8 martie se bate pamantul cu batele ca sa iasa caldura, iar la tara se aprind focuri mari pentru a alunga frigul.
Intr-o brutarie din Capitala angajatele impletesc neincetat varianta moldoveanasca a mucenicilor. Opturile insiropate cu gust de cozonac, inmuiate apoi in miere si nuca.
Angajata: "E aceeasi compozitie ca la cozonac, doar ca nu avem lapte, nu avem oua, adica este un produs de post."
Oamenii nu au asteptat pana pe 9 martie ca sa ii savureze. Zilele acestea s-au vandut aici peste 5.000 de mucenici, mai multi decat in anii anteriori.
Angajata: "Anul trecut am facut mai putini, in jur de 3.000, iar anul asta am facut mai multi."
Dupa ce sunt scosi din cuptor, mucenicii sunt trimisi in magazinul de langa, unde clientii asteapta nerabdatori.
Client: "La noi in Ardeal nu sunt, dar m-am obisnuit aici de cand am venit in Bucuresti si imi plac, sunt foarte buni."
In hypermarket gusturile sunt impartite. S-au vandut bine atat mucenicii moldovenesti, cat si cei muntenesti.
Cumparator: "Moldovenesti, d'ailalti am facut eu."
Reporter: "Si vreti si d'astia?"
Cumparator: "Da, chiar daca nu suntem din Moldova."
Cumparator: "Noi suntem munteni si la noi sunt astia cu care am trait eu in copilarie."
Zeama in care sunt fierte aceste opturi este plina de arome, iar cei care nu au vrut sa gateasca acasa si-au putut comanda de la restaurant.
Carmen Petrescu, manager restaurant: "Apa, zahar sau miere, dupa gust, esenta de rom, zahar vanilat. Se pune la fiert, se adauga mucenicii, se servesc reci sau calzi, cu nuca, scortisoara si lamaie rasa."
Barbatii s-au bucurat de aceasta sarbatoare in felul lor. In localitatea Cismea din judetul Botosani prietenii s-au cinstit cu 40 de pahare de tuica.
Barbat: "Daca nu mai putem, mai strigam ajutoare si vin si ne ajuta baietii."
In realitate, mucenicii au fost 40 de soldati crestini care au ales sa isi pastreze credinta cu pretul vietii lor.
Ionut Mavrichi: "Au fost condamnati la moarte, au fost lasati sa inghete, stim ca unul dintre mucenici a renuntat la credinta, nu a mai suportat frigul."
In memoria lor, credinciosii impart mucenici saracilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: miere, restaurant, nuca, credinciosi, mucenici, brutarie, culinar,
Dată publicare:
09-03-2017 18:57