Ziua Sfintilor Mucenici marcheaza inceputul oficial al primaverii. Cati mai respecta traditiile acestei sarbatori
Ziua Sfintilor Mucenici marcheaza miercuri in popor inceputul adevaratei primavera, la finalul celor 9 "babe" in care iarna si-a aratat ultimele zvacniri.
Gospodinele harnice au copt mucenici, care in functie de regiune se consuma in sirop sau cu miere si nuca. Traditia a fost preluata de cofetari pentru cei mai ocupati si mai grabiti dintre noi. Tot miercuri barbatii se cinstesc cu 40 de pahare de vin ca sa prinda putere pentru tot anul.
Cei mai raspanditi mucenici sunt cei moldovenesti, numiti in regiune si Sfintisori, care se fac inclusiv in Oltenia, din aluat de cozonac uns cu miere si nuca. Forma de 8 reprezinta trupul omului. La 79 de ani, tanti Sanda pastreaza obiceiul cat ii mai permite sanatatea.
Sanda Furdui: "La un kil de faina se pune drojdie cat o nuca. Trebuie sa faci treaba daca vrei sa faci, daca nu, nu. Eu am facut intotdeauna, dar cine o mai face pe urma mea."
Reporter: "Tinerii nu mai fac sfintisori?"
Sanda Furdui: "Aaaaa fac din pod."
Reporter: "E greu, e mult de munca, de ce se renunta la obicei?"
Sanda Furdui: "Is puturosi, le aduc toate facute de-a gata sa nu oboseasca femeile."
Sanda Furdui: "Dupa ce se scot din cuptor se scutura si se ung cu miere si pui miez de nuca pe ei."
La patiseriile si brutariile care vand mucenici moldovenesti, pofticiosii au format cozi imbiati de aroma cornurilor abia scoase din cuptor.
Clienta: "E mai greu acasa sa-i facem, daca ne gandim ca sunt gata facuti."
Clienta: "Mai buni decat ai mei de acasa. Pentru mine e sarbatoare, traditie, frumos."
In unele locuri, sfintisorii s-au vandut insa numai la comanda.
Nicoleta Hritcu, manager brutarie: "Am facut aproape 2000 de sfinti, foarte putini am avut la liber din pacate."
La restaurantele cu pretentii, bucatarii au facut mucenici dupa retete reinterpretate.
Andrei Voica, chef: "Noi la reteta clasica i-am adaugat si tonka. Am razuit tonka, am zis sa venim cu ceva nou, sa-i dam o aroma mai curioasa. Am facut un sirop cu infuzie de lamaie, portocala, vanilie si iar tonka."
In timp ce in Ardeal si in Banat nu se prepara deloc mucenici, in Dobrogea si Muntenia sunt mai mici si scaldati in castroane cu sirop, nuca si scortisoara, care simbolizeaza lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Bradosii - cum mai sunt numiti - pot fi mancati calzi sau reci, dupa preferinte.
Gospodina: "Mai intai se imparte si abia apoi se servesc in familie!"
Ca sunt sau nu credinciosi, barbatii mai curajosi tin miercuri traditia celor 40 de pahare de vin sau chiar 44, cum se intampla in unele zone ale tarii.
Barbat: "Un pahar pe care mi l-a facut cinste Costel. El m-a invitat la un pahar de vin si daca o mai fi vreunul, este, daca nu."
Reporter: "Incercati sa atingeti tinta de 44?"
Barbat: "Ei, nu! La 44 tre sa merg in genunchi!"
Paharele se beau in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia, iar legenda spune ca vinul se transforma in putere de munca tot anul pentru cel care le consuma.