Ziua Sfintilor Mucenici marcheaza inceputul oficial al primaverii. Cati mai respecta traditiile acestei sarbatori

Ultimul update: Sambata 12 Martie 2016 07:19
Data publicarii: Miercuri 09 Martie 2016 19:24
Categorie: Social

Ziua Sfintilor Mucenici marcheaza miercuri in popor inceputul adevaratei primavera, la finalul celor 9 "babe" in care iarna si-a aratat ultimele zvacniri.

Gospodinele harnice au copt mucenici, care in functie de regiune se consuma in sirop sau cu miere si nuca. Traditia a fost preluata de cofetari pentru cei mai ocupati si mai grabiti dintre noi. Tot miercuri barbatii se cinstesc cu 40 de pahare de vin ca sa prinda putere pentru tot anul.

Cei mai raspanditi mucenici sunt cei moldovenesti, numiti in regiune si Sfintisori, care se fac inclusiv in Oltenia, din aluat de cozonac uns cu miere si nuca. Forma de 8 reprezinta trupul omului. La 79 de ani, tanti Sanda pastreaza obiceiul cat ii mai permite sanatatea.

Sanda Furdui: "La un kil de faina se pune drojdie cat o nuca. Trebuie sa faci treaba daca vrei sa faci, daca nu, nu. Eu am facut intotdeauna, dar cine o mai face pe urma mea."
Reporter: "Tinerii nu mai fac sfintisori?"
Sanda Furdui: "Aaaaa fac din pod."
Reporter: "E greu, e mult de munca, de ce se renunta la obicei?"
Sanda Furdui: "Is puturosi, le aduc toate facute de-a gata sa nu oboseasca femeile."

Sanda Furdui: "Dupa ce se scot din cuptor se scutura si se ung cu miere si pui miez de nuca pe ei."

La patiseriile si brutariile care vand mucenici moldovenesti, pofticiosii au format cozi imbiati de aroma cornurilor abia scoase din cuptor.

Clienta: "E mai greu acasa sa-i facem, daca ne gandim ca sunt gata facuti."

Clienta: "Mai buni decat ai mei de acasa. Pentru mine e sarbatoare, traditie, frumos."

In unele locuri, sfintisorii s-au vandut insa numai la comanda.

Nicoleta Hritcu, manager brutarie: "Am facut aproape 2000 de sfinti, foarte putini am avut la liber din pacate."

La restaurantele cu pretentii, bucatarii au facut mucenici dupa retete reinterpretate.

Andrei Voica, chef: "Noi la reteta clasica i-am adaugat si tonka. Am razuit tonka, am zis sa venim cu ceva nou, sa-i dam o aroma mai curioasa. Am facut un sirop cu infuzie de lamaie, portocala, vanilie si iar tonka."

In timp ce in Ardeal si in Banat nu se prepara deloc mucenici, in Dobrogea si Muntenia sunt mai mici si scaldati in castroane cu sirop, nuca si scortisoara, care simbolizeaza lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Bradosii - cum mai sunt numiti - pot fi mancati calzi sau reci, dupa preferinte.

Gospodina: "Mai intai se imparte si abia apoi se servesc in familie!"

Ca sunt sau nu credinciosi, barbatii mai curajosi tin miercuri traditia celor 40 de pahare de vin sau chiar 44, cum se intampla in unele zone ale tarii.

Barbat: "Un pahar pe care mi l-a facut cinste Costel. El m-a invitat la un pahar de vin si daca o mai fi vreunul, este, daca nu."
Reporter: "Incercati sa atingeti tinta de 44?"
Barbat: "Ei, nu! La 44 tre sa merg in genunchi!"

Paharele se beau in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia, iar legenda spune ca vinul se transforma in putere de munca tot anul pentru cel care le consuma.
 

Sfintii 40 de Mucenici, traditii si obiceiuri. Azi se deschid mormintele si portile Raiului. De ce se beau 40 de pahare
Sfintii 40 de Mucenici, traditii si obiceiuri. Azi se deschid mormintele si portile Raiului. De ce se beau 40 de pahare
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Destăinuirile Danei Budeanu
Dana Budeanu: "Divorțul a fost un examen fenomenal pentru mine"

06:44
VORBESTE LUMEA
Cristina Cepraga, premiată de italieni
Cristina Cepraga s-a mutat în Italia în urmă cu 15 ani

09:24
VORBESTE LUMEA
Cum a reușit să slăbească Irina Reisler să slăbească 50 de kliograme într-un an
Irina Reisler: "Am ținut dietă aproape un an, am mâncat disociat"

12:42
VORBESTE LUMEA
Geta State, pregătită șă-și boteze fiul
Fiul acesteia va fi botezat cu mare fast

04:14
VORBESTE LUMEA
O fotografie cu un ou a doborât recordul de like-uri pe Instagram
Oul a devenit prima non-persoană care a ajuns în top 20 Instagram al celebrităților cu cele mai multe aprecieri, concurând cu Beyonce sau Selena Gomez.

02:28
VORBESTE LUMEA
Ce trebuie să știm înainte să începem o relație
Părintele Ionuț Mavrichi: "Intrăm într-o relație când suntem gata să avem o familie"

14:10
VORBESTE LUMEA
Durerile de spate pot avea și cauze emoționale
Andreea Pautov, instructor de yoga: "Atitudinea noastră ține și de relația pe care o avem cu coloana vertebrală"

11:07
VORBESTE LUMEA
Lisabona, destinația ideală pentru această perioadă
Ciprian Enea: "O scurtă vacanță în Lisabona pornește de la 250 de euro"

03:20
FERMA
Vali Bărbulescu este nerăbdător să intre în Ferma. Ferma -în curând, la PRO TV

00:25
FERMA
Florin Pastrama este convins că va ajunge în finală. Ferma -în curând, la PRO TV

00:25
taximetristi gara cluj napoca
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
branzeturi romania, pret,
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal