De Mucenici, Chefii au fost intrecuti la gatit de gospodinele de 70 de ani. "Din scoala imi placea sa umblu la coca"
Praznuim Sfintii 40 de Mucenici, iar gospodinele au pregatit cu migala desertul traditional in forma de opt. Sfintisorii sunt deliciosi, fie ca se pregatesc ca in Moldova, copti in cuptor, sau ca in Muntenia si Dobrogea - in sirop aromat.
In aceasta zi de sarbatoare, nu au fost uitati nici varstnicii din caminele de batrani. Trei fosti concurenti de la emisiunea Masterchef, ajutati de 4 gospodine cu experienta, au pregatit special pentru ei acest desert simbolic.
Chefii Andrei Voica, Iulian Sarbu si Cristi Tudor s-au apucat de pregatit inca de dimineata mucenicii moldovenesti, cu aluat de cozonac, miere si nuca. Au avut ajutoare de nadejde ca sa termine treaba repede: patru iscusite bucatarese in varsta de peste 70 de ani.
Chef Iulian Sarbu: "Atunci cand dau din maini si intind aluatul, mie nu-mi iese. n-as putea niciodata. din 3 miscari, sfintisorul e gata facut."
Reteta e simpla: un kilogram de faina, lapte, zahar, 3 oua. "De la mama am invatat-o si de la clasa a IV-a, a V-a imi placea sa umblu la coca si sa o modelez ca pe plastilina", spune Alexandrina Varvara.
Chiar daca doamnele au respectat cu sfintenie reteta traditionala, chefii au tinut sa-si puna amprenta si au adaugat cateva ingrediente inedite. “Am razuit tonka, am zis sa venim cu ceva nou, sa-i dam o aroma mai curioasa, am facut un sirop cu infuzie de lamaie, portocala, vanilie", spune chef Andrei Voica
In total, au fost pregatiti in 4 ore aproape 400 de mucenici. Ei au fost impartiti apoi varstnicilor din doua camine de batrani din Bucuresti.
Anca Iosub, director executiv Asociatia Niciodata Singur - Prietenii Varstnicilor: "Unul din 2 varstnici se simte singur sau inutil si dorim sa atragem atentia asupra acestui lucru."