De Paste vom manca miei de import! Ai nostri nu au cercei de identificare

Dată publicare: 19-03-2009 00:00
Dată actualizare: 06-07-2012 00:50


Cu asta ne ameninta crescatorii de oi. Oamenii sustin ca din cauza autoritatilor sanitar-veterinare nu s-au facut licitatii pentru cumpararea cerceilor de identificare a animalelor.


Fara aceste sigilii, niciun miel romanesc nu se poate vinde. Numai in judetul Sibiu din cei 350.000 de miei ce pot fi scosi la vanzare doar 10.000 pot fi crotaliati, adica pot purta un dispozitiv de identificare in ureche.

Astfel, crescatorii sunt pusi in situatia de a ramane cu turme intregi de miei si cu pierderi enorme. Acestia spun ca daca nu vor vinde mieii acum, inaintea sarbatorilor de Paste, cand e ceea mai mare cerere, veniturile lor se vor injumatati.

Si consumatorii sunt ingrijorati si spun ca nu vor masa de Paste fara miel, in cel mai rau caz cumpara miel din import, desi acesta va fi mai scump si nu are acelasi gust.

Si totusi, situatia e alta, spun cei de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara. In documentele Autoritatii, la Sibiu exista peste 62.000 de crotalii, nicidecum 10.000, iar in toata tara ar fi deja distribuite peste 1.800.000 de sigilii.

Pana cand se va clarifica de unde aceasta diferenta insa, ciobanii raman tot fara miei inregistrati. Asa ca e posbil ca in magazine sa gasim de Paste miei din Bulgaria sau Noua Zeelanda, iar pe crescatorii de ovine sa ii gaseasca sarbatorile la Guvern, unde au de gand sa protesteze.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO